The Colour Kitchen zet van afvalbak gered fruit en groente op de kaart
Restaurant The Colour Kitchen in Utrecht doet iets tegen voedselverspilling. De Utrechtse horecaonderneming koopt ‘geredde’ groenten en fruit van restaurant Instock.
Instock is een restaurant dat overgebleven versproducten ophaalt bij 148 winkels van Albert Heijn. Het gaat om eten dat prima is, maar dat door de winkel niet verkocht is. Inmiddels heeft Instock zoveel groente, dat ze het niet allemaal meer zelf kan verwerken. Dus verkoopt ze het door aan The Colour Kitchen.
Chef Jorik Kordes van The Colour Kitchen aan de Oudegracht in Utrecht is er blij mee en neemt voor lief dat het aanbod minder voorspelbaar is. Hij wordt er creatiever door, zegt hij. ‘‘Het heeft eigenlijk maar één keer niet goed uitgepakt: met een doos bananen. Die krijg je niet in één dag weg.’’
The Colour Kitchen, heeft meerdere restaurants en een cateringbedrijf. In het restaurant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die door Colour Kitchen worden opgeleid. ,,Daardoor heeft het werken met geredde producten bij ons een grotere uitstraling: onze medewerkers nemen het aanpakken van de voedselverspilling mee naar hun baas straks.’’
Fabrieken
We verspillen wereldwijd 33 procent van het voedsel dat we produceren. Jaarlijks wordt 1,3 miljard ton eten weggegooid. Veel daarvan gaat in de container van de consument thuis, maar ook in de fabrieken en de handel gaat veel verloren. Zoals perfect rijp fruit waar net die dag niet genoeg vraag naar is.
De oprichters van Instock, die elkaar leerden kennen bij Ahold, besloten ‘voedselverspilling op de kaart te zetten.’ Letterlijk, want Instock startte vier jaar geleden een restaurant waar ze de gasten gerechten voorzet gemaakt van ‘geredde’ producten. Het zijn producten die nog prima zijn, maar die AH-winkels niet meer kunnen verkopen.
Aanbod
Instock heeft inmiddels drie restaurants, waaronder een aan de Vleutenseweg in Utrecht. Er zijn zoveel restpartijen dat Instock ook met een overschot zit. Vorig jaar startte Instock daarom een Food Rescue Center (voedselreddingscentrum) waar versproducten worden verzameld en gesorteerd. Restaurants en cateringbedrijven kunnen daar hun aardappel, groente en fruit (in vaktermen AGF) inkopen. Die wordt bij de kok in de keuken afgeleverd.
In een pilot werkten onder meer The Colour Kitchen in Utrecht, Circl Restaurant aan de Amsterdamse Zuidas en El Rey in Woerden met de onverkochte AGF. Zij zetten net als Instock AGF op het menu waar anders biogas van zou worden gemaakt.
Het heeft maar één keer niet goed uitgepakt met een doos bananen. Die krijg je niet in een dag weg
Prijs
Volgens Freke van Nimwegen, een van de oprichters van Instock is de belangstelling voor geredde groente groot onder restauranthouders. Misschien ook wel aangewakkerd door de veel lagere prijs. Instock hoeft de leveranciers niet te betalen. ,,Wij steken daarentegen veel menskracht in, onder meer voor het sorteren en distribueren.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMhét alternatief14
Met dit plan wil Utrecht omstreden verbreding van A27 voorkomen en bomen bij Amelisweerd redden
Het is voor veel mensen een gewoonte om 's ochtends in de auto te stappen. De regio Utrecht wil die ingesleten patronen doorbreken met een breed plan voor autoverkeer, openbaar vervoer en fiets. Het doel: de omstreden verbreding van de A27 bij natuurgebied Amelisweerd voorkomen. -
Jong regisseursduo maakt film over bergbeklimmer Hein, die bij een val bijna al zijn botten brak
Het Utrechtse regisseursduo Roeland Wendel (23) en Ilse Lavell (22) maakte afgelopen jaar hun debuutdocumentaire over het leven van bergbeklimmer Hein Noortman dat plots een andere wending nam. Nadat de film op meerdere filmfestivals heeft gedraaid, zal hij aankomende zaterdag voor het grote publiek op televisie te zien zijn. -
Smakelijk eten van gered voedsel
Ontbijtjes, lunches en diners van een banaan die eigenlijk te bruin is of brood van een dag oud. Restaurant Instock aan de Vleutenseweg in Utrecht zet gasten voedsel voor dat gered is van het vuilnis. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
-
Bijna niemand keek op de Druktemonitor, en dus trekt de provincie de stekker eruit
Het was een instrument om in coronatijd mensen drukke plekken te laten mijden. Maar echt goed gefunctioneerd heeft de Druktemonitor van de provincie Utrecht nooit. Nu wordt de stekker eruit getrokken. -
-
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Update
Dijksma mocht jongen (17) geen online gebiedsverbod opleggen, overweegt hoger beroep: ‘Teleurgesteld’
Burgemeester Sharon Dijksma mocht een 17-jarige jongen uit Zeist in 2021 niet verbieden om online een oproep te doen om in opstand te komen tegen het 2G-beleid en het vuurwerkverbod. Dat oordeelt de rechtbank. Dijksma zegt teleurgesteld te zijn in het besluit en overweegt hoger beroep.
In samenwerking met indebuurt Utrecht