The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam.
Volledig scherm
The Student Hotel aan de Wibautstraat in Amsterdam. © ANP

The Student Hotel wil toch naar Utrecht komen, ondanks kritiek

Ondanks forse kritiek vanuit de gemeenteraad, wil The Student Hotel zich nog steeds in Utrecht vestigen. Het bedrijf is op zoek naar een geschikte plek in de stad.

The Student Hotel is actief in meerdere grote steden, maar nog niet in Utrecht. Het concept voorziet in de verhuur van gemeubileerde kamers met een pakket van diensten, zoals schoonmaak, fietsgebruik en fitness. De prijs is fors hoger dan een reguliere studentenkamer. Voor onder meer buitenlandse studenten die hier tijdelijk een studie volgen, is The Student Hotel een uitkomst.

In 2016 werd bekend dat de organisatie ook een vestiging wil in Utrecht. Student Hotel had kantoorruimte in Hoog Catharijne op het oog, boven de MediaMarkt. Sindsdien klinken er kritische geluiden van studentenorganisaties, die vinden dat het bedrijf zich aan het huurrecht moet houden. Die stelt onder meer grenzen aan de maximale huurprijs van kamers. 

Regels

Vorige week nam de Utrechtse gemeenteraad een motie aan die het stadsbestuur opdraagt een toekomstig studenthotel in de stad te laten voldoen aan de reguliere regels die gelden voor huurders.  De politiek vindt dat huurders bijvoorbeeld naar de huurcommissie moeten kunnen stappen. Het gemeentebestuur is het niet eens met de inhoud van de motie, maar moet die wel uitvoeren.

,,Er is blijkbaar verwarring over ons hotelconcept en studentenhuisvesting'', reageert directeur Frank Uffen. ,,The Student Hotel is een hotel en valt dan ook onder de regels die gelden voor hotels. Studenten zijn vrij in het maken van een keuze voor The Student Hotel als dit aansluit op hun wensen.’’

Quote

Er is blijkbaar verwarring over ons hotelcon­cept en studenten­huis­ves­ting

Hoteldirecteur Frank Uffen

De nieuwste vestigingen in binnen- en buitenland hebben bars, restaurants, meeting rooms, zwembaden, cross-fit gyms, winkels en werkplekken, zegt Uffen. ,,Onze gasten zijn toeristen, jonge professionals, zakelijke reizigers, studenten en bezoekende ouders. 

Fiets

Voor studenten hebben we speciale 'semester-packages'. Internationale studenten komen steeds vaker voor kortere programma’s zoals summer schools, uitwisselingsprogramma’s of een master van 10 maanden. Alles is geregeld van fiets tot en met schoonmaak.’’ In Eindhoven kost een overnachting 75 euro. 

Het bedrijf is nog op zoek naar een locatie; de locatie in Hoog Catharijne bleek toch niet beschikbaar. ,,Op dit moment kijken we naar verschillende plekken in de stad maar onze plannen zijn helaas nog niet concreet genoeg om er meer over te kunnen zeggen.’’

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert positief op het besluit van de Utrechtse gemeenteraad. ,,Het aannemen van deze motie is een grote stap in de goede richting. Wij roepen alle steden op het voorbeeld van Utrecht te volgen, zodat studenten krijgen waar ze recht op hebben: een eerlijke prijs en bescherming.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht