Tunis Lopes bij de partij theaterstoelen.
Volledig scherm
Tunis Lopes bij de partij theaterstoelen. © Figi

Theaterstoelen Figi krijgen tweede leven in voetbalstadion Kaapverdië

In een voetbalstadion in Kaapverdië zitten supporters binnenkort op stoelen uit Zeist. Bijna driehonderd zetels van theater Figi gaan op transport richting de West-Afrikaanse eilandengroep.

Figi bood onlangs 290 theaterstoelen (‘in redelijke staat’) gratis aan op verkoopsite marktplaats.nl. Het Zeister theater wordt opgeknapt en vervangt onder meer een deel van de stoelen. 

De 52-jarige Tunis Lopes uit Schiedam was de eerste die zich meldde in Zeist. ,,Ik woon al dertig jaar in Nederland, maar zet mij nog altijd in voor mijn eiland Santiago.’’ De stoelen gaan naar de gemeente Santa Cruz op Santiago, het hoofdeiland van Kaapverdië. Daar worden ze door kansarme jongeren, die meedoen aan een werkervaringsproject, opgeknapt en weer in elkaar gezet.

Kerk

Lopes trekt samen op met de stichting Longa Mô, die de bevolking op Kaapverdië helpt in de strijd tegen de armoede en dat mensen toekomstperspectief wil bieden. De Schiedammer is blij met de 290 stoelen voor het lokale voetbalstadion, maar zoekt nog naar meer exemplaren. ,,We hebben ook nog een kerk waar we stoelen nodig hebben. Ik kan er nog wel vijftienhonderd gebruiken.’’

De eerste lading theaterstoelen heeft de Schiedammer eerder deze week gedemonteerd. Binnenkort volgt de rest van de partij. Vervolgens gaan de stoelen richting de haven van Rotterdam waar ze worden ingescheept voor Kaapverdië.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht