Volledig scherm
© ANP

Tien wethouders uiten stevige kritiek op plannen mobiliteit van VVD'er Verbeek

Tien wethouders van gemeenten (U-10) uiten in een brief aan de provincie Utrecht stevige kritiek op de manier waarop de gisteren opgestapte VVD-gedeputeerde Jacqueline Verbeek hen heeft betrokken bij plannen voor mobiliteit in de regio. ,,Bestuurlijk en ambtelijk is er vrijwel geen contact geweest over het mobiliteitsplan,’’ zo schrijven zij.

De wethouders geven in de gisteren verstuurde brief aan ‘inhoudelijke focus en urgentie va de mobiliteitsopgave van de regio te missen’. Ook blijkt dat de wethouders verbolgen zijn over het voorstel om de miljoenentekorten op de Uithoflijn, te dekken door middel van het schrappen van regionale mobiliteitssubsidies. ,,Dat stelt gemeenten voor grote financiële problemen.’’

De brief is ondertekend door de wethouders mobiliteit van de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, Stichtse Vecht, Zeist, Woerden, Bunnik en De Bilt. Gisteren heeft Verbeek de coalitie van VVD, D66, GroenLinks en CDA laten weten op te stappen vanwege een kritisch auditrapport waarin er harde noten worden gekraakt over de provinciale aansturing rondom de realisatie van de Uithoflijn.

Uithoflijn

Vorige week werd bekend dat er voor de aanleg van de Uithoflijn 84 miljoen euro extra nodig is. De provincie Utrecht neemt 59 miljoen euro voor haar rekening en de gemeente 25 miljoen. Vrijdag vroeg Verbeek om nog eens ruim 13 miljoen euro extra voor de tramlijn om eventuele tegenvallers op te vangen.

Aanstaande maandag staat een commissie- en statenvergadering gepland over de chaos rondom de aanleg van tramlijn. Nu Verbeek is opgestapt, zal haar vervanger, D66-gedeputeerde Pim van den Berg, dat debat met Provinciale Staten gaan voeren. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht