Tienduizenden bezoekers verwacht bij Sleepbootdagen Vianen

VideoVianen staat de komende dagen weer volledig in het teken van de Nationale Sleepbootdagen, die hier eens per twee jaar worden gehouden. Zo’n tweehonderd sleepboten en opduwers laten zich van hun beste kant zien op het Sluiseiland in Vianen. Twee jaar geleden kwamen hier tussen de 80.000 en 100.000 bezoekers een kijkje nemen bij de varende monumenten.

Volledig scherm
Vanmorgen zijn de sleepbootdagen in Vianen van start gegaan. Het evenement duurt drie dagen. © Koen Laureij

Liefhebbers van dit nautisch cultureel erfgoed komen niet alleen uit de Utrechtse regio naar Vianen toe, maar uit het hele land. De officiële opening van het evenement, dat nog tot en met zaterdag duurt, vindt om één uur vanmiddag plaats. Die wordt verricht door burgemeester Wim Groeneweg van Vianen, die met stoomijsbreker de Christiaan Brunings uit Amsterdam vanaf de Lek via de sluis het Merwedekanaal in zal varen. 

In het vrijstadje Vianen staan ter gelegenheid van de Sleepbootdagen vandaag verschillende activiteiten op het programma, zoals een braderie op de Voorstraat, een kunstmarkt op de Lijnbaan en een Hemelvaartconcert in de Grote Kerk. De sleepboten en de bijgaande nautische markt zijn tot vijf uur vanmiddag open voor een bezichtiging. Wedstrijden en demonstraties van sleepboten staan voor morgen op het programma, die vinden plaats bij de insteekhaven. Morgen verzorgen de sleepbooteigenaren ook een verlichte avondvaart.

Volledig scherm
© Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht