Volledig scherm
Steen door ruit in bus in Utrecht. © Twitter

Tieners veroordeeld voor ingooien busruit en in brand steken auto’s in Utrecht en Nieuwegein

Twee 15-jarige jongens uit De Meern en Nieuwegein zijn vandaag veroordeeld voor betrokkenheid bij brandstichting in auto’s en het met stenen bekogelen van een bus. De rechtbank in Utrecht legde hen werkstraffen op na de gebeurtenissen eind vorig jaar in Nieuwegein en Utrecht.

De 15-jarige inwoner van De Meern kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd, net als zijn leeftijdsgenoot uit Nieuwegein. Daarnaast wacht hen een zogenaamde maatregel waarbij ze de komende twee jaar onder toezicht en begeleiding staan.

De 15-jarige verdachte uit Nieuwegein was volgens de rechtbank betrokken bij twee autobranden in Utrecht-Zuid en elf autobranden in Nieuwegein. Daarnaast heeft hij op 24 november een raam van een woning aan de Da Costakade in Utrecht ingegooid met stenen. 

Bekogeld

De 15-jarige medeverdachte uit De Meern was volgens de rechtbank betrokken bij zeven van de in totaal dertien autobranden in Nieuwegein in die periode. Ook heeft het tweetal op 4 november een rijdende bus bekogeld met stenen in Utrecht. Dit ging om een passerende stadsbus op de Dichtersbaan, ter hoogte van skatepark De Yard. Een van de gegooide stenen raakte twee buspassagiers, die niet gewond raakten.

De jongen uit Nieuwegein heeft voor de rechtbank verklaard dat hij samen met de verdachte uit De Meern verantwoordelijk is voor een deel van de autobranden. De rechtbank gelooft daarom de 15-jarige jongen uit De Meern niet: hij verklaarde dat hij niets met de branden te maken heeft. ,,Het in brand steken van auto’s en het bekogelen van de rijdende bus heeft voor grote schade en overlast gezorgd voor de direct betrokkenen”, stelt de rechtbank. ,,De strafbare feiten hebben voor gevoelens van angst en onveiligheid in de maatschappij gezorgd.”

Toezicht

Deskundigen stellen dat het belangrijk is dat de pubers behandeld worden. De rechtbank legt hen beiden een voorwaardelijke jeugddetentie op: negen maanden voor de verdachte uit Nieuwegein en zes maanden voor de verdachte uit De Meern. Daarnaast komen ze onder reclasseringstoezicht te staan en worden ze begeleid en behandeld. Ook moeten ze een schadevergoeding aan de gedupeerden betalen.

Samen met een 20-jarige vrouwelijke medeverdachte sloeg het duo toe. De zaak tegen de 20-jarige vrouw die in jeugddetentie zit, is uitgesteld om een persoonlijkheidsonderzoek te kunnen verrichten. Voor haar dreigt een gedragsbeïnvloedende maatregel die is gericht op heropvoeding. Deze maatregel is intensief en niet vrijblijvend en bestaat uit verschillende trainingen en behandelingen.

Wij spraken vorig jaar met Julie Nijkamp (21), die bij het incident in de bus de steen tegen haar hoofd kreeg. Lees hier het interview.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht