Volledig scherm
De Keizershof staat een verbouwing te wachten. © Google Maps

Tientallen bewoners bejaardenhuis in Kanaleneiland moeten noodgedwongen verhuizen

Tientallen bewoners van zorgflat ECR De Keizershof in de Utrechtse wijk Kanaleneiland moeten noodgedwongen omzien naar een nieuwe woonplek. Het pand aan de Van Vollenhovenlaan wordt verbouwd, cliënten die 24-uurszorg nodig hebben moeten vertrekken.

Dat het gedwongen verhuizen van mensen op leeftijd voor veel onrust kan zorgen, werd in 2018 duidelijk. Toen waren bewoners en verplegers van verzorgingshuis Tuindorp Oost in Utrecht boos, bezorgd en ontredderd over de gevolgen van de nieuwbouwplannen van zorginstelling Careyn. De oude bewoners moesten hun vertrouwde flat uit en twee keer binnen anderhalf jaar verhuizen voor ze in het nieuw te bouwen pand terechtkonden. Dat gaf hen het gevoel dat er met hen werd gesold.

Het personeel van De Keizershof is inmiddels ingelicht over de bouwplannen, de bewoners krijgen dat op dit moment te horen. Tussen de eigenaar van het pand Coltavast en zorgverlener Ontzorgd Wonen is onenigheid ontstaan over de staat van het pand. Dat heeft geleid tot een kort geding. Een uitspraak ligt er nog niet.

De flat uit de jaren 60 moet dringend gerenoveerd worden, zegt directeur Joris van Wijk van Ontzorgd Wonen Groep. ,,Het huidige pand voldoet niet meer. In de zomer is het te warm, in de winter te koud. En zoiets als een gemeenschappelijke woonkamer voor de groep dementerenden is niet aanwezig.’’

Quote

Het huidige pand voldoet niet meer. In de zomer is het te warm, in de winter te koud. Een woonkamer voor de groep dementeren­den is niet aanwezig

Joris van Wijk, directeur Ontzorgd Wonen Groep

Eigenaar Coltovast wil wel investeren in het pand, maar dan gericht op zelfstandig wonende ouderen, die eventueel lichte zorg nodig hebben. ,,Mensen met een zware zorgindicatie, zoals dementerenden, zijn daardoor hier straks niet meer op hun plek’’, zegt Van Wijk van Ontzorgd Wonen.

Passende plek

Van de ongeveer zestig bewoners van De Keizershof van 80+ heeft iets minder dan de helft een zware zorgindicatie. Van Wijk: ,,Er rest ons niet anders dan in overleg met cliënt en familie te gaan zoeken naar een passende andere plek voor deze mensen. Dat kan bij collega’s in Utrecht zijn, maar ook in een van onze eigen voorzieningen elders, zoals in Hilversum, Huis ter Heide of Amersfoort.’’

Dat hoeft niet per se tot problemen te leiden, denkt hij. ,,Mensen willen graag wonen waar ze zijn geworteld, maar soms is dichter in de buurt van de kinderen ook een optie.’’ Het personeel van De Keizershof is op de hoogte van verbouwing en veranderende zorg, zegt Van Wijk. ,,Mensen met een contract voor onbepaalde tijd kunnen in een van onze andere vestigingen aan de slag.’’

Quote

Het zijn kwetsbare ouderen, we willen het zorgvuldig doen

Joris van Wijk, directeur Ontzorgd Wonen Groep

Voor de verhuizing van bewoners en de start van de verbouwing nemen Coltavast en Ontzorgd Wonen een halfjaar de tijd, zegt Van Wijk. ,,Het zijn kwetsbare ouderen, we willen het zorgvuldig doen. Hoe de verbouwing precies in zijn werk gaat, dat weet hij niet. ,,Mogelijk gebeurt dat per verdieping of per deel van het gebouw. Dan moeten mensen dus tijdelijk ergens anders wonen. Maar voor de ins en outs moet u bij Coltavast zijn.’’ Dat blijkt niet mogelijk. Flateigenaar Coltovast zegt nooit met de pers te praten over ‘interne aangelegenheden’.

In april van dit jaar veroorzaakte Ontzorgd Wonen ook al onrust. Toen had ‘t Huys in Schalkhaar (nabij Deventer) niet genoeg bewoners, waardoor de zorg ondermaats en te duur werd. Bovendien zou het voormalige gemeentehuis volgens directeur Joris van Wijk ook te klein en verouderd zijn. Gevolg: ‘t Huys moest sluiten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht