Volledig scherm
© ANP

Tientallen miljoenen voor Vijfheerenlanden bij verkoop van Eneco

Nu de verkoop van energiebedrijf Eneco op handen is, begint de gemeente Vijfheerenlanden alvast te rekenen. Vijfheerenlanden is een van de aandeelhouders die miljoenen euro‘s tegemoet kunnen zien.

Pensioengigant PGGM en energiereus Shell willen Eneco kopen. Naar verwachting zullen zij 2 tot 3 miljard euro neerleggen voor het energiebedrijf, dat nu nog in handen is van 44 Nederlandse gemeenten waaronder Vijfheerenlanden. Bij de verkoop kan die gemeente een flinke smak geld tegemoetzien, namelijk tussen de 38 en 57,5 miljoen euro. 

Dividend

Daar staat wel tegenover dat bij verkoop het dividend, het winstdeel dat Eneco jaarlijks aan aandeelhouders uitkeert, wegvalt. Met het dividend is mogelijk rekening gehouden in de begroting van de gemeente, met de eenmalige meevaller waarschijnlijk nog niet.

De gemeenten die aandeelhouder zijn, dachten de afgelopen jaren verschillend over de verkoop van het energiebedrijf. In Leerdam - een van de drie gemeenten die zijn samengevoegd tot Vijfheerenlanden -  werd bijvoorbeeld tegengestemd. Tegenstemmende gemeenten waren niet alleen bezorgd omdat de jaarlijkse winstuitkering komt te vervallen, maar ook bang voor verlies van werkgelegenheid bij verkoop. Eind vorig jaar werd toch besloten tot verkoop over te gaan.

Het Rotterdamse energiebedrijf wordt komend halfjaar geveild. Na de afsplitsing van Stedin in 2017 heeft het bedrijf geen publieke functie meer. Afgelopen week meldden PGGM en Shell zich voor een overname.

Fusie

De verwachting van een bijschrijving van miljoenen op de gemeentelijke rekening zal ongetwijfeld worden toegejuicht in fusiegemeente Vijfheerenlanden. Zij weet nog niet waar zij het geld aan gaat besteden,  zegt woordvoerder Marieke Kuysters.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht