Volledig scherm
De Klimroos in Leidsche Rijn, waar volgens de stichting nog ruimte is © Google Maps

Tijd dringt voor islamitische school in Leidsche Rijn

De Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht is boos over de opstelling van de gemeente Utrecht over haar wens in Leidsche Rijn een school te openen. Daar is volgens bestuurslid Farouk el Kodady grote behoefte aan.

De stichting zou graag na de zomer in leegstaande lokalen van De Klimroos aan de Eerste Oosterparklaan in Parkwijk een school beginnen, maar krijgt in plaats daarvan noodlokalen in De Meern aangeboden van de gemeente Utrecht. „Daar zit onze doelgroep niet. We zijn welwillend, ook als het om andere locaties gaat. Maar het is voor ons onacceptabel dat veel geld wordt besteed aan tijdelijke units, terwijl elders ruimte leeg staat.”

Quote

Vanaf december zijn we al in gesprek met de gemeente. En dan dit voorstel. Zo ga je niet met elkaar om

Farouk el Kodady

Woensdag stond een kort geding gepland waarin het schoolbestuur geschikte huisvesting eiste van de gemeente Utrecht. Die zaak werd om juridische redenen afgeblazen. De gemeente heeft intussen een afwijzend standpunt ingenomen, zodat de school zich nu mogelijk tot de bestuursrechter wendt. „Als overleg niks oplevert, vragen we een voorlopige voorziening aan.”

Bestuurslid El Kodady voelt zich aan het lijntje gehouden door de gemeente. Vanaf december zijn we al met ze in gesprek. En dan dit voorstel. Zo ga je niet met elkaar om.”

Stichtingsnorm

De stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht exploiteert al sinds het begin van de jaren negentig de Aboe Daoedschool aan de Marnixlaan. In Leidsche Rijn zijn naar schatting van El Kodady zeker drie- tot vierhonderd ouders geïnteresseerd in een basisschool op islamitische grondslag. We denken in elk geval binnen de vereiste vijf jaar aan de stichtingsnorm van 317 leerlingen te kunnen voldoen.

Woordvoerder Jochem Hoogenboom van onderwijswethouder Anke Klein laat weten dat de gemeente in gesprek is met de Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht 'zoals met elk schoolbestuur dat van het ministerie toestemming heeft een school te stichten'. Hij wil niet ingaan op de lopende procedure en het verwijt dat de islamitische scholenstichting een in haar ogen onaantrekkelijk aanbod kreeg waarbij aan de wens van de stichting voorbij gegaan werd. „Onze opdracht is een passende plek voor de school te vinden”, vervolgt Hoogenboom. „Daar doen we ons uiterste best voor.”

El Kodady hoopt er niettemin nog altijd in goed overleg uit  te komen met de gemeente. De tijd begint te dringen om in augustus de school te kunnen openen, weet hij. 

Volledig scherm
Naast de Aboe Daoedschool aan de Marnixlaan in Utrecht, wil de Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht ook een school openen in Leidsche Rijn. © Google Maps

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht