Volledig scherm
. © Google Streetview

Tijdelijke verhuizing scholen Leidsche Rijn vertraagd

De tijdelijke verhuizing van basisschool Hof ter Weide, kinderdagverblijf Saartje en VVV Spelenderwijs naar een noodvoorziening vlak naast winkelcentrum Terwijde is vertraagd.

De school en kinderopvanginstellingen zouden na de kerst hun intrek nemen in een noodgebouw aan de Dave Brubeckstraat, maar dat blijkt niet haalbaar. De verhuizing is noodzakelijk omdat er grootschalig onderhoud nodig is om het binnenklimaat van cluster Waterwin – waar de school en de kinderopvanginstellingen in huizen – te verbeteren.

Ouders van Hof ter Weide verbaasden zich de afgelopen weken dat er geen enkele bouwwerkzaamheid werd verricht op de tijdelijke locatie, terwijl de datum van de verhuizing nadert. De gemeente Utrecht bevestigt ‘dat de verhuizing later plaatsvindt dan gepland’. „Recent heeft de gecontracteerde aannemer aangegeven dat het gebouw niet voor de kerstvakantie opgeleverd kan worden.” Als reden wordt opgegeven dat de aannemer langer moet wachten op de benodigde bouwmaterialen en de aansluiting op het elektriciteitsnet niet tijdig gerealiseerd kan worden.

Hoofdpijn, prikkende ogen en vermoeidheid

De verhuizing maakt deel uit van een grote tombola die veel scholen en kinderopvanginstellingen binnen de clusters Waterwin (Terwijde), Voorn (Langerak), Het Zand (Het Zand) en de Weide Wereld (Vleuterweide) wacht. Er wordt de komende jaren 30 miljoen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de complexen een gezond binnenklimaat krijgen. Gebruikers van de gebouwen klagen al jaren over ernstige problemen die de slechte luchtkwaliteit met zich meebrengen. Leerlingen en leerkrachten klagen over hoofdpijn, prikkende ogen en vermoeidheid.

Kindercluster Waterwin verhuist als eerste naar een tijdelijke locatie aan de Brubeckstraat. Als de renovatie af is, gaat de Hof ter Weide school terug naar de vaste locatie in Waterwin, zodat de andere school in het gebouw (Waterrijk) naar de noodvoorziening kan, gevolgd door alle scholen en kinderopvanginstellingen van cluster het Zand.

Het is nog de vraag wanneer de aannemer de tijdelijke locatie alsnog op kan leveren. Hof ter Weide, Saartje en VVV Spelenderwijs hebben aangegeven dat het hun voorkeur heeft om in een vakantie van locatie te switchen. Of dat de krokus-, mei- of zomervakantie gaat worden, moet nog blijken. In het eerste kwartaal moet de nieuwe planning duidelijk zijn. Dan worden ouders ingelicht.

Voor de scholenclusters Weide Wereld en Voorn komt op termijn een andere tijdelijke locatie beschikbaar. Die worden gebouwd vlak bij hun vaste locaties in Vleuterweide en Langerak. Het neerzetten van ‘tijdelijke leslocaties om de hoek’ was vanaf het begin de insteek om grote verkeersstromen van halende en brengende ouders in Leidsche Rijn te voorkomen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht