Volledig scherm
Burgemeester Tijs voelt zich de koning te rijk in het Rijtuigentuintje. © William Hoogteyling

Tijs (10) is de burgemeester van nieuwe wijktuin Nieuwegein

Bewoners in de Rijtuigenbuurt in de Nieuwegeinse wijk Batau-Zuid hebben de afgelopen weken met de hulp van vluchtelingen in hun wijk een nieuwe ontmoetingsplek gecreëerd. Dat gaat vanaf vandaag door het leven als het Rijtuigentuintje, geplaatst op de kruising Rijtuigendrift en Karosdrift. De 10-jarige Tijs van Rooijen wordt de burgemeester van de nieuwe tuin.

Tijs loopt heel erg trots door het Rijtuigentuintje. De centraal geplaatste, gekleurde ‘Social Sofa’ valt op door het mozaïek dat erin is verwerkt. Hij mocht eerder de eerste steen in het bankstel plaatsen, daarna is het door Nieuwegeinse statushouders (vluchtelingen met een verblijfstatus) in twee maanden afgemaakt. De tuin valt ook op door de nieuwe beplanting en het wandelpad. 

„Ik zal hier zeker drie keer in de week komen”, zegt Tijs van Rooijen over zijn burgemeesterschap van het Rijtuigentuintje. „Het is heel mooi geworden, echt een buurtplek waar je iedereen tegen komt. Ik wil hier graag dingen organiseren, zoals verstoppertje spelen met de buurtkinderen en de volwassenen.”

Ontmoetingsplek

Tijs, die vanaf het begin erg bij het project betrokken was, krijgt ook een echte burgemeestersketting. Die krijgt hij tijdens het openingsfeest vanavond omgehangen door de burgemeester van Nieuwegein, Frans Backhuijs. 

Het Rijtuigenlaantje is een initiatief van buurtgenoot Mirjam de Reuver. Zij vond dat een ontmoetingsplek ontbrak in de buurt en zag kansen in het opknappen van een grasveldje. „Dit is echt een buurtinitiatief, we hebben met veel buren dit opgeknapt en zijn van plan er vaak te komen”, vertelt ze enthousiast. „De ‘Social Sofa’ is de eye-catcher. Die zorgt voor verbinding bij buurtgesprekken, ook met de statushouders in Nieuwegein. Zij hebben het in twee maanden tijd heel mooi gemaakt. Supertrots ben ik op het resultaat.”

Het tuintje is nog niet helemaal af. Zo komt er nog een kruidenspiraal en een totempaal. Ook wordt er nog gewerkt aan een kast voor vlinders. En Tijs is deze dagen druk met het water geven van de nieuwe planten. „Het is zo droog en warm nu buiten. We willen de planten en bloemen goed water geven zodat ze mooi blijven en niet doodgaan. Het is mooi hier.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht