Timmermans-effect is in Utrecht eerder de klap van Klaver

De overwinning van GroenLinks komt niet helemaal onverwachts, maar toch voelt het als een mokerslag. De partij is in de stad Utrecht de overwinnaar geworden van de verkiezingen voor het Europees Parlement. GL werd met 27 procent van de stemmen veruit de grootste.

Volledig scherm
GroenLinks-leider Jesse Klaver (links) en lijsttrekker voor het Europees Parlement Bas Eickhout na afloop van de exitpolls van de Europese Parlementsverkiezingen in Het Nutshuis. © ANP

In Utrecht kwam meer dan de helft van de kiezers naar het stemlokaal. Alwaar een politiek bloedbad plaatsvond. D66 halveerde, de PVV kromp nog verder, met in haar kielzog de SP en ook het CDA verloor. Stabiel bleven ChristenUnie-SGP en Partij voor de Dieren en 50PLUS.

Dan over naar de winnaars. Forum voor Democratie komt met stip binnen met 5 procent, de VVD haalt rond de 13 procent en wint ook. De comeback van de PvdA is in Utrecht net iets minder groot dan landelijk: van 11,5 naar 17 procent. Maar de echte klapper is van GroenLinks: van 19 naar 27 procent. De partij is daardoor met afstand de grootste in Utrecht en profiteert optimaal van de bonnetjesaffaire rondom D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld.

Overigens is GroenLinks in geen enkele andere gemeente in de provincie Utrecht de grootste. Daar strijden weer andere politieke partijen om die eer: VVD, PvdA en CU-SGP. En wisselen PvdA en Forum voor Democratie elkaar af als grootste stijgers, terwijl D66 en PVV om en om het schlemiel zijn. Een overzicht.

Uitslagen per gemeente

In De Bilt is de PvdA de sterkste stijger én de grootste partij; D66 daalt er het hardst. Hetzelfde verhaal in Houten en Bunnik, terwijl in Wijk bij Duurstede de PvdA ook de grootste is, het hardste stijgt (van 8 naar 20 procent), maar daar loopt de PVV van de kiezers de hardste klappen op.

In Stichtse Vecht profiteert de VVD van het echec bij D66. De liberalen zijn de grootste en gaan van 15 procent naar 20, terwijl D66 van 19,5 naar 8 procent zakt. Forum stijgt het sterkst (11 procent). Hetzelfde beeld in IJsselstein. Ook in Zeist en Utrechtse Heuvelrug is de VVD nummer één, maar stijgt de PvdA het hardst, en D66 levert wederom het meeste in.

Tenslotte de gemeenten waar de op het geloof gebaseerde partijen het sterkst zijn. In Lopik is en blijft CU-SGP veruit de grootste, maar Forum voor Democratie stijgt er sterk, vooral ten koste van de PVV. Hetzelfde is het geval in Renswoude, Rhenen, en Veenendaal. Zo gaat in laatstgenoemde gemeente Forum van niets naar 11 procent en zakt de PVV fors van 12 naar 3 procent. In Culemborg werd de PvdA de grootste met 19,3 procent van de stemmen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht