Volledig scherm
© ANP

TivoliVredenburg bruisend middelpunt van Utrechts verkiezingsfeest

Het bruist woensdagavond in TivoliVredenburg tijdens de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. In het hele gebouw wordt het feest van de democratie gevierd. En hoe. 

De NOS zond haar verkiezingsavond uit vanuit het poppodium en de gemeente Utrecht hield haar uitslagenavond een zaal verderop. Het zorgde voor een doorlopende stroom aan mensen die sfeer kwam proeven.

Het is voor het eerst dat TivoliVredenburg het middelpunt is van al het verkiezingsgeweld. Veel mensen die een kijkje kwamen nemen brachten tussen acht en negen nog snel een laatste stem uit bij het stemkantoor in de centrale hal, om daarna naar een van de evenementen te gaan.

Volledig scherm
Journalisten Xander van der Wulp, Ron Fresen, Dominique van der Heyde, en Rob Trip tijdens de uitslagenavond bij de NOS in TivoliVredenburg. © ANP Kippa

Election Night

In de Pandora was de Utrechtse ‘Election Night’. Burgemeester Jan van Zanen opende de avond en hij bracht de Utrechters op de hoogte van de voorlopige uitslag en het opkomstpercentage. Maar er was ook vermaak, in de vorm van muziek van Eva van Manen en cabaret van Ruud Smulders. En er was inhoud: door de politieke analyses door een panel van journalisten. Ook was er ruimte voor een heuse Utrechtse pubquiz. Op de achtergrond een groot scherm met de uitslagenavond van de NOS. En toen Dionne Stax de uitslag van de exitpoll bekend maakte, gingen bij de aanhangers van de winnende partijen het dak eraf.

Gezellig

Even verderop, op Plein 6 en in het KF Hein Foyer, zond de NOS live uit en ook hier kon het publiek bij aanwezig zijn. ,,Dit is echt heel gaaf,” zegt Alptekin Akdogan. ,,Het is mooi om even bij de NOS te kijken, maar ook om even de Utrechtse uitslagen te bekijken.” Hij is niet de enige. ,,Als je Tivoli binnenkomt is het niet helemaal duidelijk waar je naar toe kan en wat er allemaal te doen is. Maar als je eenmaal binnen bent is het heel gezellig. Dit zou iedere vier jaar zo moeten zijn,” is de mening van Nik Hendriks. ,,Het is vooral heel tof dat je overval even iets kan meesnoepen. En het is leuk om Dionne Stax aan het werk te zien.”

Volledig scherm
Journalisten Rob Trip tijdens de uitslagenavond bij de NOS in TivoliVredenburg. © ANP

De enige klacht die er te horen is gaat over het toegangsbeleid. Vanwege de veiligheidseisen moet iedereen verplicht door een scanstraat en moeten jassen verplicht in de garderobe. ,,Jammer dat het zo moet,” meent Nelleke de Vries. ,,Maar als dat de enige manier is om dit evenement te kunnen doen, dan moet het maar.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht