Volledig scherm
TivoliVredenburg stopt met kinderfeesten met thema 'cowboys en indianen'. Inzet: De poster van het festival © ANP/TivoliVredenburg

TivoliVredenburg past populair kinderfeestje aan na kritiek racisme

TivoliVredenburg verandert de invulling van het populaire kinderfeestje My First Festival, nadat actievoerders het muziekcentrum betichtten van racisme en discriminatie. 

Poll

Een kinderfeest met cowboys en indianen kan echt niet meer in deze tijd

  • Ja, dat is racistisch. (2%)
  • Nee, natuurlijk kan dat. Wat een onzin. (98%)
12968 stemmen

Volgens anti-Zwarte Piet-actievoerster Anousha Nzume zal TivoliVredenburg in de toekomst geen verkleedfeestjes met cowboys en indianen meer organiseren. ,,Zij hebben hun ernstige fout erkend en ervan geleerd’’, schrijft Nzume op Facebook.

In een officiële reactie laat de directeur van TivoliVredenburg Frans Vreeke weten dat het niet verstandig is geweest om vorig jaar voor het thema cowboys en indianen te kiezen voor het kinderfestival. ,,TivoliVredenburg wil geen mensen uitsluiten. Blijkbaar gaf het kinderfeest met cowboys en indianen aanstoot. We zullen dit thema niet meer kiezen.’’

Voor Nzume is het overstag gaan van TivoliVredenburg reden om de samenwerking niet op te zeggen. De actievoerster dreigde haar medewerking aan het feminisme festival op 8 maart (Internationale Vrouwendag) op te zeggen als TivoliVredenburg geen afstand nam van het ‘racistische’ en ‘discriminerende’ kinderfeestje, dat in juni vorig jaar plaatsvond onder de titel het Wilde Westen.

Lasso en wigwams

Quote

Zij hebben hun ernstige fout erkend en ervan geleerd

Anousha Nzume

De muziekoptredens stonden op het festival in het teken van cowboys en indianen. Kinderen tussen 2 en 12 jaar konden verkleed met een cowboyhoed, lasso of indianentooi naar het festival, waar ook een grote wigwam stond, komen.

Actiegroep De Grauwe Eeuw deed vorig jaar aangifte tegen TivoliVredenburg wegens racisme. De actievoerders waren vorig jaar ook in gesprek met de gemeente Utrecht over het veranderen van omstreden straatnamen uit het koloniale verleden. Zo wilde De Grauwe Eeuw de naam J.P. Coenstraat in de wijk Lombok uit het straatbeeld hebben, omdat Coen ‘een koloniale massamoordenaar was die de hele bevolking van de Molukse Banda-eilanden uitroeide, ten gunste van handelsbelangen’.

Overleg

Wethouder Kees Diepeveen stopte met het overleg, nadat de actiegroep zich in grove bewoordingen uitliet over het koloniale verleden. Volgens de wethouder ‘overschreed De Grauwe Eeuw daarmee de grenzen voor een fatsoenlijk debat.’

Over de nieuwe kwestie tussen actievoerster Anousha Nzume en TivoliVredenburg wil Diepeveen niet veel zeggen. ,,De programmering is aan TivoliVredenburg. Wij delen hun ambitie om een podium te zijn voor iedereen’’, is het enige dat hij kwijt wil.

Fractievoorzitter van de VVD Dimitri Gilissen kijkt op van de associatie van een kinderfeestje met racisme en discriminatie. ,,Voorop gesteld, de politiek moet zich niet bemoeien met de programmering van TivoliVredenburg. Maar mijn kinderen spelen ook cowboy en indiaantje. Maar ik heb niet het idee dat ze discrimineren. Dat is een concept dat volwassenen eraan geven. Ik vind het schromelijk overdreven. Als politicus heb ik geen middel om TivoliVredenburg te zeggen dat ze niet moeten toegeven aan de druk van actievoerders. Ik hoop wel dat ze met een goede uitleg komen.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht