Volledig scherm
© ANP

Tóch nog een relschopper (22) Pegida-demonstratie gearresteerd

UpdateDe politie van Utrecht heeft vanmorgen een 22-jarige Utrechter aangehouden die op vrijdag 5 oktober een demonstratie van anti-islambeweging Pegida verstoorde. De man is naar aanleiding van beelden van de demonstratie opgepakt. De politie verwacht meer mensen aan te houden.

Pegida wilde op het plein bij de Ulu-moskee in Utrecht demonstreren en filmbeelden laten zien van executies die IS in het kalifaat uitvoerde. Al snel werden de demonstranten bekogeld met eieren, vuurwerk, glas en stenen door een groep jongeren. Het verstoren van een demonstratie en het plegen van vernielingen is strafbaar. Politie te paard voerde charges uit. De relschoppers werden uiteengedreven en de politie verdween zo snel mogelijk uit beeld om de rust te laten terugkeren.

Camera’s

Aanvankelijk meldde de politie niemand aan te zullen houden. De uitlatingen van de politie waren voor het CDA in Utrecht aanleiding vragen te stellen aan burgemeester Van Zanen. Volgens CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren laat het gemeentebestuur het er te vaak bij zitten als er rellen uitbreken. Van Waveren zegt er blij mee te zijn dat de politie er werk van heeft gemaakt: „Dan heeft het toch zin dat er camera's zijn geplaatst. Ik hoop dat de politie nog meer aanhoudingen kan plegen.” Van Waveren hoopt dat het ook tot vervolging van de verdachte gaat leiden.

Yücel Aydemir, voorzitter van de Ulu Moskee, zegt nog niet op de hoogte te zijn van de aanhouding. Verder vindt hij dat het recht zijn beloop moet hebben. Als er volgens hem iemand is aangehouden, dan zal het niet voor niets zijn geweest.

De politie zegt nu dat het gewoon tijd kostte om alle beelden te bekijken.  ,,We hebben er in dit geval voor gekozen de orde en veiligheid voor bewoners en betrokkenen zo snel mogelijk te herstellen en eventuele aanhoudingen op een later moment te verrichten. Dit was mogelijk omdat er camerabeelden zijn van de avond. Deze beelden zijn nu geanalyseerd’’, zegt de politie.

Er zijn ook aangiften opgenomen van belediging, geuit door de demonstranten. Onderzoek of er strafbare uitlatingen zijn gedaan, loopt nog.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht