Volledig scherm
Het bushokje langs de provincialeweg (de Hoogstraat) nabij het AZC in Leersum, waar veel overlast is. © William Hoogteyling

Toch weer incident rond bushalte bij AZC Leersum

Ondanks het plaatsen van beveiligingscamera’s heeft zich opnieuw een incident voorgedaan rondom het asielzoekerscentrum in Leersum. Een onderzoek naar de gebeurtenissen in het dorp loopt.

Volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug is het onderzoek naar de nieuwe gebeurtenissen bij de bushalte langs de Hoogstraat nog bezig. ,,Het voorval wordt nu door de politie onderzocht’’, is het enige wat de gemeente vooralsnog kwijt wil over het incident.

Wel stelt een woordvoerder nog dat de politie naar aanleiding van het voorval beelden van de nieuwe beveiligingscamera’s bekijkt. Sinds de plaatsing van deze camera’s op 7 december, is het volgens de gemeente afgelopen tijd rustig geweest rond de bushalte: er zijn verder geen nieuwe meldingen van overlast of strafbare feiten bekend.

Aanleiding voor het plaatsen van beveiligingscamera’s langs de provinciale weg eerder deze maand, was een reeks incidenten rond jongeren uit het asielzoekerscentrum. Langsfietsende meisjes klaagden over hinderlijk gedrag van jonge mannen uit het AZC. Ze werden nageroepen, bedreigd en geïntimideerd. 

Extra beveiligers

Verder zorgden mannen ook voor overlast in bussen. Ze weigerden te betalen, omdat ze alleen contant geld zouden hebben, terwijl in de bus sinds kort alleen met pinpas te betalen is. De asielzoekers die zwartrijden op buslijn 50 tussen Utrecht en Veenendaal, zijn een doorn in het oog van chauffeurs, reizigers en betrokken partijen (provincie, gemeente, busmaatschappij, COA) .

Naast de beveiligingscamera’s moeten ook extra beveiligers en controleurs op bussen helpen om de overlast terug te dringen. Meer maatregelen vindt burgemeester Frist Naafs nog niet nodig. Bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zijn ook niet meer incidenten bekend. 

Wel is volgens een woordvoerder, na de eerdere incidenten, sprake van betere samenwerking tussen betrokkenen. Hierdoor kunnen sneller ‘dossiers’ worden opgebouwd rond overlastveroorzakers, zodat zij voor incidenten zowel binnen als buiten het AZC kunnen worden aangepakt. Een eerste onruststoker is overgeplaatst naar een andere locatie, andere overlastgevers zijn aangesproken. 

De camera’s blijven tenminste drie maanden.

Volledig scherm
De camera’s bij AZC Leersum. © Frits Naafs

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht