Volledig scherm
Aan het al of niet verlenen van de vereiste vergunning voor zandafgraving is de aanleg van een recreatiestrand met een zwemplas pal naast de stadshaven van Wijk bij Duurstede gekoppeld. © AD

Toekomst Bosscherwaarden hot item verkiezingsstrijd Wijk bij Duurstede

In de verkiezingsstrijd in Wijk bij Duurstede wordt de toekomst van De Bosscherwaarden een van de belangrijkste onderwerpen. De politieke partijen zullen de kiezers hom of kuit moeten bieden, zegt verantwoordelijk wethouder Hans Marchal.

Bosscherwaarden BV wil 12 miljoen kubieke meter zand afgraven in de uiterwaarden rond de voormalige steenfabriek De Bosscherwaarden, tussen de Prinses Irenesluis en het Beusichemse veer. Vervolgens stort dit bedrijf van de gebroeders Van Waning de put vol met vervuild slib. Van de uiterwaarden wordt na die slibstort een natuurgebied gemaakt, waar geen landbouw meer bedreven kan worden.

Aan het al of niet verlenen van de vereiste vergunning aan het bedrijf is de aanleg van een recreatiestrand met een zwemplas pal naast de stadshaven van Wijk bij Duurstede gekoppeld. Die zwem- en recreatievoorziening moet het lokkertje worden om met de ontzanding van De Bosscherwaarden in te stemmen. Mocht die zwemplas er komen, dan wordt daarmee volgens Marchal een belangrijke pijler onder een eventueel nieuw overdekt zwembad uitgehaald. Als het zwemwater er veilig is, dan zou 's zomers in die plas gezwommen kunnen worden. Voor zwemlessen blijven kinderen wel aangewezen op zwembaden in de regio.

D66 wil ontzanding

Marchal heeft volgens eigen zeggen de gemeenteraad meerdere keren gevraagd om alvast een principe-uitspraak te doen. „Is het hom of kuit? Maar de raadsleden hielden de kaken stijf op elkaar.” D66 is tot nu toe de enige partij die in haar verkiezingsprogramma onomwonden voor ontzanding en natuurontwikkeling in De Bosscherwaarden is.

Quote

Het lijkt onvermijd­baar dat we ‘nee’ gaan zeggen tegen de ontzanding en slibstort

Marchal, lijsttrekker PCG

Als lijsttrekker van de PCG (Protestant Christelijke Groepering) biedt Marchal nu ook duidelijkheid over hoe zijn partij erover denkt. „Het lijkt onvermijdbaar dat we ‘nee’ gaan zeggen tegen de ontzanding en slibstort.” Marchal gaat er hierbij vanuit dat de aanleg van een recreatiestrand en een zwemplas onvoldoende compensatie biedt voor wat er in De Bosscherwaarden aan nadelen in het vat zit. Marchal: „De ontzanding heeft grote nadelige gevolgen voor de boeren. Zij raken ruim honderd hectare agrarische grond kwijt. Dat is desastreus voor die boeren. Een ander heikel punt is het gevaar dat aan de vervuilde slib gekoppeld zit.”

Bouwput

Marchal zit daarmee op de lijn van de boeren en buurtbewoners van de te ontzanden uiterwaarden. Zij zijn bang dat ze twintig tot dertig jaar in een bouwput moeten leven.

De komende maanden moet het bedrijf Bosscherwaarden BV alle informatie die vereist is voor de verlening van de vergunning, afleveren bij de gemeente. Waarna de nieuw gekozen gemeenteraad voor de zomervakantie een besluit neemt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht