Volledig scherm
Het viaduct over de Doorslag in Nieuwegein met daar bovenop de sneltramhalte Merwestein. © Google Streetview

Toekomst van tramhalte Merwestein in Nieuwegein onzeker

Het voortbestaan van de tramhalte Merwestein in Nieuwegein staat op de tocht. De provincie onderzoekt momenteel hoe de halte in 2020 kan worden aangepast aan de nieuwe trams die dan gaan rijden.

Over twee jaar moeten alle tramhaltes in de lijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein aan de nieuwe trams worden aangepast. Die hebben een lage vloer, de perrons moeten daarom met ruim een halve meter verlaagd worden.

Dat is bij Merwestein lastig omdat de halte gesitueerd is op een brug over de Doorslag. Voor verlaging van het perron moet de betonnen brug aangepast worden. Andere opties zijn het verhogen van de tramrails of verplaatsen van de gehele halte. Al die varianten zijn kostbaar en in elk geval veel duurder dan de verlaging van de perrons bij de andere tramhaltes langs het tracé.

D66 heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het Nieuwegeins college. Fractievoorzitter Tom Verhoeve vreest dat de provincie afziet van de kostbare aanpassing, temeer daar vorige maand bleek dat de gehele operatie 15 tot 20 miljoen euro duurder uitvalt dan begroot. ,,Begin dit jaar heeft de provincie tijdens een informatie-avond over de tram laten weten onderzoek te doen naar de halte Merwestein. Dat zou tegen de zomer klaar zijn. Dat zou dan nu zo’n beetje moeten zijn.”

Ambitie

Verhoeve vreest dat de halte Merwestein sneuvelt, niet alleen vanwege de hogere kosten voor vernieuwing van de gehele lijn, maar ook door de ambitie van Nieuwegein om het tramstation in het stadscentrum ingrijpend te vernieuwen. Ook dat kost extra geld. Halte Merwestein is volgens D66 van belang voor bezoekers aan het zwembad/sportcentrum, theater De Kom en het Antonius Ziekenhuis. ,,Als opheffing wordt overwogen, dan moet dat in de gemeenteraad van Nieuwegein gebeuren”, meent Verhoeve.

Woordvoerder Frank Kool van de provincie Utrecht bevestigt dat die momenteel onderzoek doet naar de toekomst van de halte Merwestein, maar voegt er aan toe dat dat niet is ingegeven door het verwachte hogere prijskaartje. ,,In dat onderzoek bekijkt de provincie of we, gezien de aantallen reizigers die van de Merwestein gebruik maken, die halte in stand willen houden na de zomer van 2020 wanneer de trambaan Nieuwegein-Zuid is vernieuwd. Dit is tevens onderwerp van bestuurlijk overleg met de gemeente Nieuwegein”

Kools voegt er aan toe dat de provincie momenteel over de gehele lijn de mogelijkheid van kostenbesparing bekijkt.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Aan de Vredenburg 17 opent vandaag de tweede Decathlon in de provincie Utrecht. Met in totaal 3000 vierkante meter en artikelen voor meer dan 65 verschillende sporten, is er voor ieder wat wils. Wethouder Klaas Verschuure is om 11.00 uur aanwezig bij de officiële opening. Klanten kunnen in deze Decathlon afrekenen met de Scan & Go App, en hebben dus geen kassa meer nodig. Ook kun je bestellingen binnen een uur laten thuisbezorgen en online bestelde artikelen binnen dezelfde tijd in de winkel ophalen. Vandaag worden er ook allerlei sportactiviteiten rond de winkel gehouden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht