Volledig scherm
Tijdrit in de Tour de France op de Biltstraat. © De Jonge Angeliek

Toerismecijfers Utrecht schieten omhoog, maar Toureffect niet meetbaar

Toeristen weten Utrecht sinds 2015 massaal te vinden, maar of de start van de Tour de France daar een grote rol in heeft gespeeld, is de vraag.

Quote

De groei van het aantal toeristen zou ook zonder de Tour tot stand zijn gekomen

Egbert van der Zee, onderzoeker Universiteit Utrecht

Het aantal hotelgasten in Utrecht is de afgelopen twee jaar met een derde toegenomen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS. In april vorig jaar bezochten 44.000 gasten de stad, terwijl dat er in dezelfde maand twee jaar eerder nog 33.000 waren.

Precies in de tussenliggende periode kwam de Tour de France naar Utrecht. Voorstanders van het evenement, die betoogden dat zo'n spektakel een positief effect zou hebben op het toerisme, lijken met de nieuwste cijfers hun gelijk te krijgen. „Toch denk ik dat de groei van het aantal toeristen ook zonder de Tour tot stand zou zijn gekomen”, relativeert onderzoeker Egbert van der Zee van Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in toerisme. „Het is leuk dat de forse toename samen lijkt te vallen met de Tourstart in 2015. En wellicht is er ook een effect, maar dat is gewoonweg niet te meten.”

Meer hotelkamers

Volledig scherm
Het peloton gaat in 2015 door de Zadelstraat op weg naar de passage onder de Dom voor de eerste etappe naar Zeeland. © Pim Ras

Volgens Van der Zee is de forse groei van het aantal toeristen simpel te verklaren. „Er zijn de laatste twee jaar heel veel hotelkamers bij gekomen. En omdat de vraag zo hoog is, zijn ook die kamers meteen goed gevuld. Dat zie je meteen terug in het aantal overnachtingen. Utrecht groeit ook relatief hard in het aantal Airbnb-overnachtingen. De stad is enorm in trek.”

Dat mocht ook wel een keertje, vindt Van der Zee. „De stad komt van heel ver. Van oudsher zijn in Utrecht relatief weinig hotelkamers. En ruim 60 procent wordt ook nog eens ingenomen door de zakelijke reizigers. Dan blijft er voor de vrijetijdsmarkt nog maar weinig over, terwijl de vraag groot is. De bezettingsgraad van de hotels is erg hoog.”

Uitvalsbasis

Gaat Utrecht nu Amsterdam achterna? „Nee, die cijfers gaan we hier nooit halen.  Maar er is voldoende potentieel om op termijn Rotterdam en Den Haag in te halen. Zeker als Utrecht zich gaat afficheren als de perfecte uitvalsbasis voor een dagje Amsterdam. Er zit nog veel groei in Utrecht. De stad wordt er bovendien een stuk levendiger van.”

Dus eigenlijk heeft Utrecht helemaal geen Vuelta nodig, de toeristen komen tóch wel? „Ik denk wel dat zo'n Vuelta een slimme zet is. De stad staat internationaal bekend als fietsstad. Natuurlijk, dat is slechts een nichemarkt, maar de naam Utrecht zit wel in de hoofden van veel mensen.”

Vuelta-effect

Maar ook een eventueel ‘Vuelta-effect’ zal straks niet meetbaar zijn. „Ik verbaas me er altijd over dat bij dit soort beslissingen altijd de nadruk wordt gelegd op de economische effecten. Terwijl het op z’n best een paar procenten winst oplevert. Volgens mij moeten we vooral naar het sociale aspect kijken. Een evenement als de Tour was gewoon heel erg leuk. Het was een weekend lang één groot feest in de stad, waar heel veel mensen heel veel plezier aan hebben gehad.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht