Volledig scherm
De Domtoren vanaf de Zadelstraat. © ANP

Top Domtoren in loop 2019 per lift bereikbaar

Het is vrijwel zeker dat in de loop van volgend jaar de top van de Domtoren tijdens de restauratie voor Utrechters bereikbaar wordt via een lift. Dat liet D66-wethouder Victor Everhardt weten in reactie op mondelinge vragen van oppositiepartij de VVD.

De liberalen vroegen de wethouder om opheldering, omdat volgens hen het college van burgemeester en wethouders nogal weifelachtig is over de mogelijkheden voor een publiek toegankelijke lift. Een lift zou, volgens de VVD, onder meer mindervaliden een unieke kans geven ook een keer van het uitzicht vanaf de Dom te kunnen genieten.

Everhardt liet weten de restauratie zeker ook als een ‘unieke kans’ te zien de Domtoren beter bereikbaar te maken. „We gaan daarom een lift voor een zo breed mogelijk publiek realiseren. We verwachten dat bezoekers medio 2019 met een lift naar boven kunnen buiten werktijden.”

Het lijkt erop dat het benodigde geld via de Stichting Eigen Dom en Utrecht Marketing wordt opgebracht. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan klopt Everhardt bij de raad aan, die dan zelf kan beslissen of het geld eventueel uit de pot kunst betaald wordt.

Niet voor het eerst

Het zal overigens niet voor het eerst zijn dat de top van de Domtoren per lift bereikbaar is. In 1986 verrees als onderdeel van de tentoonstelling Space ’86 tegen de toren een afbeelding van de Saturnus V-raket waarmee de Amerikanen twee decennia eerder naar de maan vlogen.

In die raket zat ook een lift, die echter meermaals bleef steken. Toen de brandweer mensen moest bevrijden, werd de lift voortijdig buiten gebruik gesteld. Twaalf jaar later was er weer een initiatief om een lift langs de toren te bouwen, als onderdeel van de manifestatie Panorama 2000. Dat bleek toen onbetaalbaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht