Volledig scherm
Tijdrit in de Tour de France op de Biltstraat. © Angeliek de Jonge

Tour-start in 2025 weer in Utrecht: waarom niet?

De Tour de France in 2025 opnieuw naar Utrecht? Een goed plan, vindt Cor Jansen van het Business Peloton Utrecht (BPU). Jeroen Wielaert, die de Tour in 2015 naar de stad haalde, heeft het idee al gedropt bij de hoogste baas van de wielerwedstrijd: Christian Prudhomme.

In de ogen van Jansen is er wel een voorwaarde voor het binnenhalen van een tweede Tourstart: de start van de Vuelta in 2020 in Utrecht. Dat evenement is een stuk dichterbij gekomen, nu de provincie een bijdrage van 2,1 miljoen euro heeft toegezegd.

Volgens Jansen is een succesvolle Vueltastart belangrijk voor het draagvlak. ,,Als we de Vuelta krijgen en het wordt een succes, geeft dat zo veel energie. Zo van 'wat gaan we nu doen?' Een voetbalfinale zullen we niet krijgen, maar dit kunnen we wel. Het is een mooi rijtje: 2010, 2015, 2020 en 2025. Ik zie dat wel zitten, ja."

Goede indruk

Quote

Prudhomme antwoordde niet, maar moest er erg om lachen

Jeroen Wielaert

Utrecht heeft in 2015 een goede indruk achtergelaten bij ASO, de organisatie achter de Tour, weet Wielaert. Tourbaas Prudhomme bewaart dierbare herinneringen aan Utrecht, volgens de verslaggever en schrijver.

,,Vóór Parijs-Roubaix sprak ik hem", zegt Wielaert. ,,We hadden het over zijn afscheid. Dat is waarschijnlijk in 2025. Een mooi moment om weer naar Utrecht te komen, zei ik tegen hem. Hij antwoordde niet, maar moest er erg om lachen."

Utrecht heeft met de start van de Ronde van Frankrijk indruk gemaakt. Wielaert: ,,Het was compact, alles was lopend te doen. Utrecht is voor veel steden een voorbeeld. Steden die de Tour willen halen, kloppen bij Utrecht aan. Als ik in het buitenland kom en burgemeesters, ambtenaren en organisatoren horen dat ik uit Utrecht kom, beginnen ze over de Tour. De stad heeft bewezen dat ze dit kan organiseren. En dan moet je weten dat ASO in het begin niet eens wist waar Utrecht lág."

Te gewoon

Wielaert vraagt zich wel af of de stad nóg een keer een Grand Départ (ploegenpresentatie, proloog en start eerste etappe) moet wíllen binnenhalen. Het wordt misschien wel te gewoon, zegt hij.

De gemeente houdt zich voorlopig alleen met de Vuelta bezig. ,,Over twee maanden horen we of de Vuelta naar Utrecht komt", zegt woordvoerder Matthijs Keuning. ,,Die start willen we graag binnenhalen. De Tour is niet aan de orde. Dat was een mooi feest, dat we nu ook willen met de Ronde van Spanje. Daarna zien we het wel weer."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht