Volledig scherm
Het viaduct over de Doorslag in Nieuwegein met daar bovenop de sneltramhalte Merwestein. © Google Streetview

Tramhalte Merwestein in Nieuwegein opgedoekt? Niet als het aan D66 ligt

De provincie Utrecht laat tramhalte Merwestein in Nieuwegein over twee jaar definitief vervallen. Dat bevestigt de provincie na vragen van D66 Nieuwegein. De partij gaat hierover de strijd aan met de provincie.

D66 wil dat niet alleen de provincie Utrecht over het vervallen van tramhaltes gaat, maar dat ook de gemeenteraad van Nieuwegein wordt betrokken. De partij hoopt dat burgemeester en wethouders zich meer met het onderwerp gaan bemoeien. Ook de provinciale D66 is aangehaakt. De partij wil koste wat kost de tramhalte behouden. Het dagelijkse provinciebestuur wil er vanaf omdat de halte maar honderd in- en uitstappers per dag heeft en dat is te weinig, meent de provincie. Die hoopt hiermee 1 miljoen euro per jaar te besparen. 

Rigoureus 

D66-fractievoorzitter in Nieuwegein Tom Verhoeve: „Maar als van die honderd mensen twintig invalide is, dan heeft de halte wel een functie. Ik vind het sluiten van halte Merwestein nogal een rigoureuze stap en we hebben nog te veel vragen.” De partij is onaangenaam verrast door het besluit van de provincie en wil het onderwerp nogmaals op de agenda van het provinciebestuur zetten. „Dit besluit is eenzijdig genomen en dat steekt ons. In september is er nog een inspraakmogelijkheid waarvan we gebruikmaken. Wij willen dat ook het gemeentebestuur van Nieuwegein kan meebeslissen. Nu beslist de provincie als eigenaar over het sluiten van deze tramhalte. Wij vinden dat we hierbij meer betrokken moeten worden.”

Quote

Als van die honderd mensen twintig invalide is, dan heeft de halte wel een functie

D66-fractievoorzitter in Nieuwegein Tom Verhoeve

In de zomer van 2020 gaat het tramspoor op de schop om het geschikt te maken voor de nieuwe lagevloertrams en om het netwerk aan te sluiten op de Uithoflijn. Halte Nieuwegein-City in de binnenstad wordt omgezet in een volwaardig OV-knooppunt. Mogelijk wordt de halte dan verlegd. De provincie is hierover in gesprek met de gemeente Nieuwegein.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht