Volledig scherm
© ANP

Tramschutter Gökmen Tanis vervolgd voor viervoudige moord en drievoudige poging tot moord

Justitie verdenkt de Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis (38) van viervoudige moord en drievoudige poging tot moord. Ook wordt hij verdacht van zeventien keer bedreiging met een terroristisch misdrijf. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten. 

De rechtszaak tegen Tanis, die wordt verdacht van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht in maart vorig jaar, begint op 2 maart. Later die week zal Justitie de strafeis formuleren. De hoogte van die eis wordt pas tijdens de zitting duidelijk. De rechtbank trekt vier dagen uit om de zaak te behandelen.

Tanis heeft zijn daden inmiddels toegegeven. Hij zegt niet te geloven in de democratie en de rechtsstaat, maar heeft desondanks wel meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek bij het Pieter Baan Centrum. Hieruit is gebleken dat Tanis zwakbegaafd is, een laag IQ heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is voor zijn daden. De rechtbank heeft geconcludeerd dat hij daarom -tegen zijn wil- juridische bijstand nodig heeft. 

De vorige keer dat hij voor de rechtbank moest verschijnen, kwam hij niet opdagen. Hij zou met zoveel geweld vanuit de gevangenis naar Utrecht vervoerd moeten worden, dat daar vanaf is gezien. De rechtbank heeft gemeld dat Tanis op 2 maart sowieso wél aanwezig moet zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht