Volledig scherm
Geen trams in de ochtend van 20 november. Op de borden staat dat de trams tot nader order niet rijden vanwege ijzel. © Roeland Franck

Tramverkeer Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein weer op gang na stremming door rijp op bovenleiding

Het tramvervoer in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein heeft vanochtend geruime tijd helemaal plat gelegen door ijsafzetting op de bovenleiding. Omstreeks elf uur kwam dat weer op gang. Alleen de tak naar Nieuwegein-Zuid bleef langere tijd gestremd doordat een defecte tram moest worden weggesleept.

Reizigers dropen vanochtend teleurgesteld af bij de tramhalte Nieuwegein-Zuid. Het display meldde dat de trams tot nader order niet zouden rijden vanwege ijzel. 

Enkele honderden meters verderop staat een tram stil, die de halte niet haalde vanwege de ijsafzetting. Twee oudere dames reageren verbaasd op de melding op het display: ,,IJzel? De tram staat daar’’, zegt een van hen, terwijl ze naar de gestrande tram wijst.

Ter hoogte van de kruising van de trambaan met de Henri Dunantlaan staan aan weerszijden van de weg twee tramstellen stil. Medewerkers van het trambedrijf zijn in de weer om te zien hoe ze die weer in beweging kunnen krijgen.

Ontdooien

Eén tram is net ten zuiden van de Dunantlaan stilgevallen. Het tweede tramstel is te hulp gekomen, maar blokkeert dan de railovergang. Daarvoor moeten verkeersregelaars opgetrommeld worden en daarmee is het oplossen van de storing ingewikkelder dan afwachten tot de opkomende zon de bovenleiding ontdooit.

Een trambestuurder die al drie uur in de kou staat te wachten, had vanochtend al snel door dat het mis was. Door de rijpafzetting op de bovenleiding was hij getuige van een waar vuurwerk boven de tram. Door het telkens contact verliezen van de tram met de bovenleiding en het herstel daarvan ontstaat een vonkenregen. Een speciaal middel om het bevriezen van de bovenleiding tegen te gaan, werkte onvoldoende.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht