Volledig scherm
Transavia vliegtuig boeing 737. © Shutterstock

Transavia vliegt over Veenendaal heen om ‘overlast’ na te bootsen

Tegenstanders van commerciële lijnvluchten vanaf Lelystad Airport spitsen volgende week woensdag de oren. Tussen half vier ’s middags en half negen ’s avonds houdt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een ‘belevingsvlucht’ over onder meer de provincie Utrecht. 

De vlucht wordt uitgevoerd met een Boeing 737-800 van Transavia. Doel is de bewoners van de gebieden onder de toekomstige vliegroutes van Lelystad Airport het geluid te laten ervaren van een veel gebruikt passagiersvliegtuig. Het ministerie erkent dat het niet helemaal representatief is, omdat het vliegtuig geen passagiers en bagage vervoert. Daardoor hoeven de motoren niet zo hard te werken en zal het geluid minder luid zijn.

Vertrekroutes

Alleen de oostkant van de provincie Utrecht zal waarschijnlijk iets merken van de vlucht. Een van de routes loopt over Ede en Veenendaal heen. Het vliegtuig van Transavia zal daar overvliegen op een hoogte van 2,8 km. 

Het is de bedoeling dat alle naderings- en vertrekroutes een keer worden gevlogen. Omdat sommige delen van deze routes elkaar overlappen, zal het vliegtuig op sommige plekken meerdere keren over komen. Dat zal tussen Ede en Veenendaal niet het geval zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht