De treinruit die gisteren vermoedelijk door een kogel van een luchtbuks sneuvelde.
Volledig scherm
De treinruit die gisteren vermoedelijk door een kogel van een luchtbuks sneuvelde. © AD

Trein beschoten bij Bilthoven, politie doet onderzoek

Inzittenden van de intercity van Amersfoort naar Den Haag schrokken zich gistermiddag rot toen hun trein werd beschoten ter hoogte van Bilthoven. Het ging vermoedelijk om een kogel uit een luchtbuks, die de volledige ruit van een treindeur vernielde.  

Op Utrecht CS werden alle inzittenden gesommeerd de trein, die eigenlijk naar Den Haag zou doorrijden, te verlaten. De politie startte daarop een onderzoek naar het incident. Camiel zat vlakbij het raam dat werd getroffen. ,,Het was echt schrikken. Ik denk dat het om een kogel ging uit een luchtbuks. Ik zat er vlakbij. Dat had dus verkeerd kunnen aflopen.”

Het incident gebeurde ongeveer vijf minuten voordat de intercity Utrecht CS binnenreed. Daar moesten alle passagiers de trein uit en betraden medewerkers van de politie en mannen met gele hesjes de trein om onderzoek te verrichten. 

Verband

Diezelfde middag werd in Bilthoven een rijdende auto door onbekenden bekogeld ter hoogte van een viaduct aan de Leyenseweg. Dat is in de buurt van de spoorlijn. De politie onderzoekt of er sprake is van een verband tussen de twee incidenten. Bij beide incidenten vielen geen slachtoffers. 

Burgemeester Sjoerd Potters reageert verontwaardigd op de twee incidenten. ,,Twee incidenten waar ik boos en verontwaardigd over ben. Een steen op de voorruit van een rijdende auto en een ruit van een passerende trein die mogelijk moedwillig is vernield. Politie zoekt dit uit en hopelijk vinden ze de dader(s) snel. Dit is volstrekt onacceptabel gedrag”, aldus Potters op Twitter. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht