Volledig scherm
Gisteren werden de laatste werkzaamheden uitgevoerd. © Marnix Schmidt

Treinen rijden over dubbel spoor,
Cremerstraat slaapt rustig verder

De extra spoorlijn tussen Utrecht en Woerden is vanochtend na ruim een week werk in gebruik genomen. Voor de bewoners van de aangrenzende Cremerstraat in Utrecht veranderde er niks noemenswaardigs. ,,We horen nauwelijks iets.’’

Het werk om het spoor te verdubbelen zorgde de afgelopen dagen wel voor de nodige geluidsoverlast, maar nu het extra spoor er ligt, keert de rust juist weer terug. Bert Knaack is vooral opgelucht dat de treinen op volle snelheid voorbijrazen, net over de Gele Brug. ,,Er was ooit sprake van dat hier een station zou komen. Dan was de ellende inderdaad niet te overzien geweest met afremmende en optrekkende treinen. Nu merk je niks.’’

Het spoor is dan wel verdubbeld, het aantal treinen niet. Voordeel van de spoorverdubbeling is dat de sprinters en de sneltreinen ieder hun eigen spoor hebben en elkaar dus niet in de weg zitten. Er zullen dus minder vertragingen zijn omdat treinen niet meer hoeven te wachten.

Nieuwe dienstregeling

Pas in december, als de nieuwe dienstregeling ingaat, levert het de treinreiziger structureel voordeel op. De tijdwinst wordt dan in de dienstregeling doorgevoerd.

De spoorverdubbeling heeft negen dagen en nachten werk in beslag genomen. Tijdens de herfstvakantie is er non-stop gewerkt aan het spoor rondom de Gele Brug.

Stiller

Eerder dit jaar werd de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in gebruik genomen. De oude brug werd buiten gebruik gesteld en is 25 centimeter omhoog gevijzeld om schepen meer ruimte te geven. Ook is de brug stiller gemaakt. De afgelopen week is de spoorverdubbeling afgerond met het plaatsen van sporen, bovenleiding en beveiligingssystemen. Het traject Utrecht-Woerden bestaat nu overal uit vier sporen.

Tussen Utrecht en Leidsche Rijn volgen de laatste maanden van dit jaar ‘restwerkzaamheden’ zoals het verleggen van kabels en leidingen. Reizigers ondervinden daar geen hinder van. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht