Volledig scherm
Het ontwerp van het nieuwe gebouw. © Triodos Bank

Triodos mag nieuw kantoor bouwen in natuurgebied tussen Driebergen-Zeist en A12

UpdateTriodos Bank mag haar nieuwe kantoor bouwen op landgoed De Reehorst tussen NS-station Driebergen-Zeist en de A12 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. 

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft alle bezwaren tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor de bouw van het kantoor ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Tegen het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning waren de Stichting Milieuzorg Zeist en twee omwonenden in beroep gegaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Zij zijn het niet eens met de komst van het kantoor van Triodos op het landgoed. Volgens de Stichting Milieuzorg Zeist is er 'geen actuele regionale behoefte' aan het nieuwe kantoor en wordt het landgoed en de omgeving door het gebouw en de parkeervoorzieningen aangetast. De omwonenden zijn bang voor overlast van licht en geluid van de parkeerplaats.

Onderbouwd

De afdeling bestuursrechtspraak heeft alle bezwaren ongegrond verklaard. Zij is van oordeel dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug voldoende heeft onderbouwd dat er een actuele regionale behoefte bestaat aan het nieuwe kantoor. Ook heeft de gemeente voldoende onderbouwd dat het landgoed en de omgeving niet onaanvaardbaar zullen worden aangetast door de aanwezigheid van het nieuwe gebouw en de parkeervoorzieningen. 

Met de uitspraak van de Raad van State zijn het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning onherroepelijk geworden. Dat betekent dat het nieuwe kantoor kan worden gebouwd.

Algemeen directeur Matthijs Bierman van de Triodos Bank is blij met de uitspraak. Hij heeft altijd vertrouwen gehad in een uiteindelijke beslissing van de Raad van State. Die liet in een voorlopige uitspraak weten meer tijd nodig te hebben om zich in de zaak te verdiepen. 

Remontabel

Biermann benadrukt dat de impact van de nieuwbouw op de natuur minimaal is. Over een maand denkt Triodos met de bouw van het nieuwe kantoor te kunnen beginnen. De komende weken wordt archeologisch onderzoek gedaan en gekeken of er geen explosieven in de grond zitten. De nieuwbouw moet voor de zomer van 2019 klaar zijn, zegt Biermann.

Het nieuw kantoor wordt het eerste houten remontabele gebouw in de wereld. Er komen 800 man te werken. Het nieuwe pand komt niet in plaats van het huidige aan de Utrechtseweg in Zeist. Hier zit het hoofdkantoor. Dat gebouw blijft bestaan. 

Meer over Zeist en Utrechtse Heuvelrug? Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht