Volledig scherm
Hans Spekman schenkt z’n gebreide trui aan artistiek directeur Bart Rutten. © Jan Kees Steenman

Trui van Hans Spekman in Centraal Museum

Warme truien dagOud-wethouder van Utrecht en voormalig voorzitter van de PvdA, Hans Spekman, heeft één van zijn karakteristieke, kleurrijke truien aan het Centraal Museum in Utrecht geschonken.

Spekman, ook voormalig Tweede Kamerlid, staat bekend om zijn gebreide truien die hij ook bij officiële gelegenheden draagt. De trui die aan het Centraal Museum is geschonken, droeg hij vaak in zijn tijd als Utrechtse wethouder van januari 2001 tot april 2006.

Artistiek directeur van het Centraal Museum Bart Rutten, had Spekman om de trui gevraagd. ,,Als museum verzamelen we objecten uit periodes die belangrijk zijn in de geschiedenis van Utrecht. Zo hebben we ook kledingstukken van adellijke lieden uit een ver verleden. 

Ook in de twintigste eeuw zijn er mensen die een belangrijke rol in de stad hebben gespeeld en nog spelen. Vorig jaar hebben we het spandoek van de FC Utrecht-supporters gekregen met daarop een afbeelding van nijntje na het overlijden van Dick Bruna. Nu mogen we ook de trui van Hans in onze collectie opnemen. Niet voor onze modecollectie, maar passend in de stadsgeschiedenis. Die trui is even kleurrijk als zijn geschiedenis.’’

Quote

Die trui is even kleurrijk als zijn geschiede­nis

Artistiek directeur Bart Rutten

Hans Spekman, die zijn gift gisteren in het tv-programma Jinek bekendmaakte, vindt het een eer dat zijn trui in het museum hangt. Als kind bezocht hij het Centraal Museum frequent, nu komt hij er nog graag met zijn kinderen. Voor hem staat de trui symbool voor ‘de liefde voor mijn familie, het feit dat je jezelf niet moet verloochenen en dat je kritisch moet blijven op wat er in de mode is.’

En natuurlijk was de trui ook gewoon warm, geeft hij aan: ,,Ik vond het als wethouder belangrijk om veel bij burgers op bezoek te gaan en dan is het ook praktisch als je een warm kledingstuk aan hebt.’’ Wanneer de trui tentoongesteld wordt in het museum nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht