Volledig scherm
Het gebied in Lombok dat wordt onderzocht op mogelijke vervuiling. © Google Maps

Tuinen Lombok onderzocht na vondst hoge concentratie lood

Zestig tuinen in de Utrechtse wijk Lombok worden de komende tijd onderzocht op mogelijke aanwezigheid van schadelijke stoffen in de bodem. Aanleiding is de vondst van een hoge concentratie lood in twee tuinen in de buurt.

Tijdens werkzaamheden voor het afwateringsproject Waterproof in Lombok werd bij toeval deze ontdekking gedaan. De gemeente heeft voor de zekerheid een cirkel getrokken rondom de twee ‘besmette’ tuinen voor aanvullend bodemonderzoek. De gemeente laat weten dat niet automatisch gezegd kan worden dat de schadelijke stof ook in andere tuinen wordt gevonden.

Het gebied dat wordt onderzocht loopt van de Jan Pieterszoon Coenstraat- Pieter Bothstraat- Abel Tasmanstraat en de Kanaalstraat- Bantamstraat- Ternatestraat- Jan Pieterszoon Coenstraat.

Zinkpletterij

De gemeente houdt er rekening mee dat de aangetroffen vervuiling een link heeft met de in 1986 gesloten lood- en zinkpletterij Hamburger in Lombok. ,,Het zou bijvoorbeeld via de lucht of via hergebruikte grond in de tuinen terechtgekomen kunnen zijn'', zegt woordvoerster Eefje Nienhuis namens de gemeente. ,,Maar dat blijft nog speculeren.’’

Een hoge concentratie lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral voor kleine kinderen die buiten in de tuin spelen en vervolgens met hun hand in de mond gaan. Bewoners zijn via een brief op de hoogte gebracht van de situatie en de gezondheidsrisico’s.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht