Wethouder Hilde de Groot schuift het laatste zand op zijn plaats. Straks kan er rondom de Honswijkerplas in Tull en 't Waal worden gewandeld.
Volledig scherm
Wethouder Hilde de Groot schuift het laatste zand op zijn plaats. Straks kan er rondom de Honswijkerplas in Tull en 't Waal worden gewandeld. © William Hoogteyling

Tull en ’t Waal verzoent zich met recreatie Honswijkerplas: ‘Eigenlijk best gezellig’

Er zijn jaren geweest dat de bewoners van Tull en ‘t Waal met onwil en argwaan naar plannen keken om een recreatiegebied aan te leggen in de uiterwaarden van de Lek ter hoogte van hun dorpje. Maar nu de Honswijkerplas er eenmaal ligt, valt de gevreesde overlast van dagjesmensen die over de Lekdijk scheuren en die Tull overlopen eigenlijk wel mee, zegt Dirk Schakel. 

Hij woont zelf aan de dijk en is lid van de klankbordgroep waarin bewoners meepraten over onder meer de recreatieve ontwikkeling van hun woonomgeving. ,,Met zo’n lange, warme zomer als we nu hebben gehad, was het natuurlijk enorm druk met zwemmers in de plas. Maar dat was eigenlijk best gezellig. Dat is goed gegaan.’’

De Honswijkerplas werd in 2014 geopend, en wordt sindsdien beheerd door Recreatie Midden Nederland. Dat wil met zwemmers alleen geen genoegen nemen. Vanmiddag werd dan ook weer een volgende stap gezet op weg naar een bredere invulling van het terrein als wandel-, fiets- en natuurgebied.

Rondje

Met zand dat is weggegraven voor de aanleg van de derde sluiskolk in Vreeswijk is een dam aangelegd in de Honswijkerplas. Die maakt het mogelijk dat recreanten straks een rondje om de plas kunnen lopen. Er is bovendien een stromend beekje aangelegd waarin kinderen kunnen spelen.

Het recreatieschap wil in de nabije toekomst nóg een paar stappen zetten om van de plas een aantrekkelijk recreatiegebied voor de Utrechtse regio te maken. Een restaurant met terras, waar eerder over is gesproken, komt er vooralsnog niet. Maar de frietkar die hier in de zomer staat, kan wel concurrentie krijgen van een seizoensgebonden horecavoorziening van grotere omvang; in de wintermaanden zou deze dan weer afgebroken worden. Eén stap gaat de 600 inwoners van Tull echter nog steeds te ver: grootschalige evenementen aan de plas met versterkt geluid. Dirk Schakel: ,,Als je daar aan begint, waar eindigt het dan?’’

Kleinschalig

Burgemeester en wethouders hebben vorig jaar al besloten dat hiervan bij nader inzien geen sprake kan zijn, maar kleinschalige evenementen mogen wel plaatsvinden bij de plas. Hoeveel dat er mogen zijn, en waaraan precies moet worden gedacht, is nog even de vraag. ,,We komen binnenkort met een voorstel’’, aldus voorzitter Herman Geerdes van het schap.

Geerdes is tevens wethouder van de gemeente Houten, waartoe Tull behoort. Vorig jaar droeg hij twee petten aan de Honswijkerplas: die van het recreatieschap én die van de gemeente. Hilde de Groot heeft de wethouderspet inmiddels van hem overgenomen; via haar zal de kwestie van de evenementen besproken gaan worden in het college van burgemeester en wethouders. Uiteindelijk heeft de Houtense gemeenteraad hierover het laatste woord. 

Verzoend

Geerdes en De Groot deden de officiële openingshandeling bij de dam vanmiddag samen: met een grote grijper schoven ze het laatste zand op zijn plaats.

Tull en ’t Waal heeft zich verzoend met de Honswijkerplas, zo concludeert Lekdijkbewoner Dirk Schakel. ,,We zijn ook niet tegen recreatie. Maar te veel is niet goed. Voor ons als bewoners blijft waakzaamheid dus geboden.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht