Volledig scherm
De populaire Turkse protestzangeres Selda Bağcan komt weer naar Utrecht voor een eenmalig concert in TivoliVredenburg tijdens het ILFU. © ILFU

Turkse protestzangeres Selda Bağcan komt weer naar Utrecht

De Turkse protestzangeres Selda Bağcan komt terug naar Utrecht voor een concert tijdens het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

Op dinsdag 25 september staat de folkzangeres met haar Israëlische achtergrondband Boom Pam voor een eenmalig concert ’s avonds in de Grote Zaal in TivoliVredenburg.

Vier jaar geleden was Bağcan (70) headliner van het popfestival Le Guess Who? Haar sociaal-politiek geëngageerde teksten, de psychedelische interpretatie van Turkse folkmuziek en de emotionele voordracht hebben haar tot icoon gemaakt. Bağcan is het tegengeluid in Turkije. Van haar singles en platen zijn miljoenen exemplaren verkocht. Ze belandde meerdere keren in de gevangenis voor haar politiek activisme.

Selda Bağcan wordt wel de Turkse Bob Dylan genoemd. Ook zijn er vergelijkingen met Joan Baez en Joni Mitchel. Bağcan heeft vele internationale bewonderaars en geïnspireerde artiesten onder wie St. Vincent, Tune-Yards en Antony Hegarty.

Niet-westerse literatuur

Voorafgaand aan het concert is er om 19.15 uur een Nederlandstalige inleiding over Selda’s roerige leven, haar carrière en teksten. Het concert van Selda Bağcan is onderdeel van het programma Wie Wij Zijn: een thematische tak van het ILFU, die niet-westerse literatuur in de spotlights zet.

Dit jaar is dat de Turkstalige literatuur. Naast het optreden van Selda is onder meer de film Hotel Motherland naar de roman van Yusuf Atılgan voor het eerst in Nederland te zien. Ook spreken diverse auteurs met een Turkse achtergrond als Çiler İlhan, Fatma Aydemir en Kerim Göçmen over hun werk.

De bekende schrijvers Salman Rushdie en John Irving zijn ook aanwezig op het festival. En er is een Anna Karenina-voorleesmarathon met duizend vrouwen. Het 12 dagen durende ILFU begint op zaterdag 15 september.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht