Afgelopen zaterdag ging het nog mis op de Uithof, toen vier voetbalfans met hun auto in een greppel reden
Volledig scherm
Afgelopen zaterdag ging het nog mis op de Uithof, toen vier voetbalfans met hun auto in een greppel reden © Michiel van Beers

Twee ongelukken per week: dit is de gevaarlijkste afrit van Utrecht

De afrit vanaf de A28 naar De Uithof, bij het Utrecht Science Park, is de gevaarlijkste van Utrecht. Daar gebeurden de afgelopen jaren gemiddeld 97 ongelukken, bijna twee per week.

Dat blijkt uit een analyse van het  Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland (BRON) van Rijkswaterstaat van de jaren 2016, 2017 en 2018, uitgevoerd door verzekeraar Univé. De ongevallen die hieraan zijn toegerekend zijn binnen een kilometer van de op- en afrit gebeurd. Er is geen onderscheid gemaakt tussen de op- en afrit vanuit de richting Utrecht of Amersfoort. 

De tweede gevaarlijks afrit in de provincie Utrecht is die van Nieuwegein op de A12 met 82 ongevallen per jaar. De afrit, eveneens van de A12 naar Kanaleneiland is met  67 aanrijdingen per jaar derde. Dat zijn bescheiden aantallen ten opzichte van de afslag Amsterdam Osdorp op de A10: daar gaat het jaarlijks 236 keer mis.

Rijkswaterstaat herkent het beeld dat bij op- en afritten ongeklukken gebeuren, maar betwijfelt of de genoemde aantallen echt allemaal op de op- en afrit plaatsvonden omdat in het onderzoek een ruimere omgeving is betrokken. ,,Of de ongelukken die hier plaatsvinden specifiek toe te schrijven zijn aan in- en uitvoegen of bijvoorbeeld de drukte, het baan verwisselen, filevorming, a-sociaal rijgedrag, afleiding door smartphone, valt niet te zeggen,”aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.  Hij voegt er aan toe dat met de vernieuwing van de Ring Utrecht een veiliger aansluiting van het Utrecht Sciencepark op de A28 gerealiseerd gaat worden.

In het BRON-bestand worden alle verkeersongevallen in Nederland opgenomen die door de politie en weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn vastgelegd. In werkelijkheid vinden er veel meer ongevallen plaats, maar de politie wordt niet bij alle ongevallen geroepen en lichte  ongevallen worden niet geregistreerd.

Brokken

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat in Utrecht na Zuid-Holland de meeste ongelukken gebeuren per kilometer snelweg: 12. Dat is iets minder dan 13,8 in Zuid Holland, maar meer dan de 10,7 in Noord Holland en veel meer dan in Zeeland, waar de afgelopen jaren 1,4 ongelukken per kilometer werden geregistreerd.

De snelwegen in de provincie Utrecht lijken dus iets onveiliger dan in Noord-Holland, maar de snelweg met de meeste brokken is toch de ringweg Amsterdam, de A10. Daar waren 41,8 ongelukken per kilometer. De snelwegen rond Utrecht komen niet in de top van die ranglijst voor. De minste ongelukken gebeuren op de A77 tussen Boxmeer en Duitsland met een gemiddelde van 0,4 per kilometer.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht