De twee gepresenteerde opties voor het autoluwe Zandpad.
Volledig scherm
De twee gepresenteerde opties voor het autoluwe Zandpad. © Gemeente Stichtse Vecht

Twee opties voor fietsstraat Zandpad tussen Nieuwersluis en Maarssen

Gemeente Stichtse Vecht heeft afgelopen dinsdag twee varianten voor het autoluwe fietspad tussen Maarssen en Nieuwersluis gepresenteerd. Hierin zijn eerdere op- en aanmerkingen van omwonenden tijdens de inspraakavonden volgens de gemeente meegenomen. 

Het voornaamste doel van de aanpassing is om de veiligheid van het fietsverkeer beter te garanderen. Uit eerdere berichtgeving bleek al dat tussen 2014 en medio 2017, 22 ongelukken werden geteld. In 2016 begonnen de plannen binnen de gemeente om het Zandpad opnieuw in te delen met als doel dat voornamelijk schoolgaande kinderen straks veiliger naar school kunnen fietsen. Een fietsstraat heeft als doel om het principe van ‘auto te gast’ te handhaven: automobilisten dienen hun rijgedrag aan te passen aan de fietsers. 

De twee opties hebben verschillende rijstroken. Op de ene variant wordt het rode rijdgebied gesplitst door een middenstrook. Opmerkelijk hieraan is dat in het originele plan als doel beschreven werd dat de fietsers naar het midden zouden trekken, wat bij deze variant juist niet wordt gestimuleerd. Tijdens een recente inloopavond hebben de inwoners hun voorkeur en mening uit kunnen spreken. Op dit moment is de gemeente de voor- en nadelen van de twee opties aan het doornemen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht