Inbrekers maakten een gat om binnen te komen bij de PLUS, mogelijk om een plofkraak te plegen.
Volledig scherm
Inbrekers maakten een gat om binnen te komen bij de PLUS, mogelijk om een plofkraak te plegen. © 112MediaUtrecht

Twee pubers proberen geldautomaat in Utrechtse supermarkt op te blazen

De politie heeft vannacht in Utrecht een plofkraak verijdeld. Rond 03.30 uur werden twee jongens van 16 en 17 jaar oud betrapt die het op de geldautomaat in de PLUS-supermarkt aan het Smaragdplein hadden gemunt.

Het duo wist de supermarkt binnen te komen door het glas van een buitendeur en van een binnendeur met geweld in te slaan. Omdat omwonenden dit hoorden en direct de politie waarschuwden, troffen agenten de pubers nog aan rond de supermarkt. Bij het zien van de agenten zetten zij het op een lopen maar na een korte achtervolging konden zij alsnog worden aangehouden.

Direct is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) opgeroepen om in de winkel aangetroffen stoffen te onderzoeken. Na uitgebreid onderzoek bleek dit inderdaad om explosief materiaal te gaan, dat door de specialisten onschadelijk is gemaakt.

Gat

Als het dinsdagmorgen licht wordt, is aan het achtergebleven gat in de deur van de supermarkt nog goed te zien hoe de inbrekers binnenkwamen. Voor de deur resteert verder een oude scooter die is gebruikt door de daders. Agenten hebben de handvatten afgedekt, om sporen veilig te stellen. 

Rond 08.00 uur melden de eerste nietsvermoedende wijkbewoners zich, die zich vertwijfeld afvragen of er vandaag geen markt is. Enigszins ontredderd zoeken zij tussen de politielinten hun weg, terwijl de omgeving van het winkelcentrum, op de rand van de wijken Tolsteeg en Hoograven, nog grotendeels afgezet is voor onderzoek.

Bellen

De marktmeester is ondertussen druk met bellen, al sinds 05.30 uur probeert zij marktkooplui te bereiken die hier op het Smaragdplein normaal gesproken al rond 06.00 uur beginnen met het uitstallen van hun waar. Nu moeten zij urenlang op straat wachten, voordat ze op het plein aan het werk kunnen. Een toevallig passerende auto die controleert of iedereen in de buurt wel netjes betaald heeft voor het parkeren, zorgt even voor stress bij enkele aanwezigen. 

Mogelijke plofkraak Smaragdplein
Volledig scherm
Mogelijke plofkraak Smaragdplein © AD

Marechaussee

Bij omwonenden zat de schrik er eerder die nacht direct goed in. Dat heeft alles met het verleden te maken. Het Smaragdplein is vaker doelwit geweest van plofkrakers. Voor het laatst in de zomer van 2018. Toen ontstond een ravage nadat plofkrakers in het holst van de nacht een pinautomaat van de Rabobank opbliezen. Ze wisten geen buit te bemachtigen en niemand raakte gewond, maar woningen, winkels en auto’s raakten zwaar beschadigd. De knal was destijds tot in Zeist te horen. 

Vannacht werden nieuwsgierigen uit veiligheidsoverwegingen op afstand gehouden. De politieactie trok in het donker enig bekijks, later op de ochtend tijdens het onderzoek veel meer. Ook medewerkers van de Koninklijke Marechaussee waren aanwezig om te ondersteunen en ambulances werden uit voorzorg opgeroepen. 

De beschadigde deur van de PLUS aan het Smaragdplein.
Volledig scherm
De beschadigde deur van de PLUS aan het Smaragdplein. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht