Een auto brandde uit op de Detmoldstraat in Hoograven.
Volledig scherm
Een auto brandde uit op de Detmoldstraat in Hoograven. © Michiel van Beers

Twee verdachten opgepakt voor autobranden in Hoograven

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor autobranden in de Utrechtse wijk Hoograven rond de jaarwisseling. Beelden in opsporingsprogramma’s leidden naar het duo.

De politie wil vanwege het nog lopende onderzoek nog niet zeggen hoe oud de verdachten zijn. Toen de politie vorige maand beelden van de brandstichtingen naar buiten bracht, werd gemeld dat het vermoedelijk om minderjarige brandstichters gaat.

De verdachten zitten nog in volledige beperking in de cel. Ze mogen geen contact met de buitenwereld hebben om het onderzoek niet te verstoren of verhalen op elkaar af te stemmen met andere verdachten. De politie denkt namelijk nog meer mensen aan te kunnen houden.

Oud & nieuw 

De branden werden rond de jaarwisseling gesticht in auto’s aan de Detmoldstraat en het Oud-Wulvenplantsoen. De politie loofde destijds 20.000 euro uit voor tips die leidden naar de aanstichters van meerdere autobranden rond de feestdagen. Dat leverde niets op.

Daarop besloot de politie in mei camerabeelden vrij te geven van de brandstichters in Hoograven. Eerst werden de daders nog onherkenbaar in beeld gebracht om de verdachten de kans te geven zichzelf te melden. Toen dat geen resultaat had, werden de gezichten van de verdachten herkenbaar in beeld gebracht. Dat leverde vier concrete tips op, waarna het tweetal werd aangehouden.

Misdaadcijfers 

Bewoners van de wijk reageerden boos toen in de AD Misdaadmeter van eind mei de misdaadcijfers van de politie bekend werden gemaakt. Daarin werd het beeld geschetst dat de criminaliteit afneemt, maar dat beeld herkenden deze bewoners helemaal niet. ’s Avonds na zevenen durven ze de straat niet op uit angst voor terreur van hangjongeren, zo vertelden ze toen. Na tienen gaat de voordeur niet meer open, zei een van de slachtoffers van de autobranden.     

Bewoners van seniorenflat Nieuw Plettenburgh maken een praatje voor de entree van hun gebouw. 's Avonds blijven ze binnen, want dan vinden ze de straat te onveilig.
Volledig scherm
Bewoners van seniorenflat Nieuw Plettenburgh maken een praatje voor de entree van hun gebouw. 's Avonds blijven ze binnen, want dan vinden ze de straat te onveilig. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht