Volledig scherm
Floortje en Lieke spelen beiden Louisa von Trapp. © Jeroen Jumelet

Twee zusjes spelen dezelfde rol

De zusjes van den Akker hebben naast hun uiterlijk nog een ding gemeen. Het duo schittert  in de zomertour van The Sound Of Music. Floortje (15) en Lieke (11) spelen, ondanks hun leeftijdsverschil, ieder veertien keer de op één na oudste dochter Louisa von Trapp.

De twee meiden moesten zes audities voor doen, verspreid over drie auditiedagen. Uit honderden kinderen zijn de zusjes uit Zeist gekozen om Louisa te spelen. ,,Na iedere ronde werden de namen hardop voorgelezen van de kinderen die door waren naar de volgende auditie. Het was elke keer niet alleen spannend of ik mijn eigen naam hoorde, maar ook die van Lieke. We konden pas echt blij zijn als we allebei onze namen hoorden", zegt Floortje.

Dat de twee zusjes dezelfde rol vertolken, kunnen ze bijna niet geloven. ,,Deze kans krijgen we maar één keer. We kunnen thuis met z'n tweeën de rol van Louisa oefenen, zoals de zangpartijen en het script. Er zitten veel meerstemmige stukken in The Sound Of Music. Die kunnen we samen oefenen'', zegt Lieke.

Quote

Het is heel jammer dat een kind zo weinig mag optreden. Het is het leukste wat er is.

Lieke van den Akker, musicalster

Roodkapje
De twee hebben al veel musicalervaring. Lieke - ze gaat na de zomervakantie naar groep 8 - speelde vorig jaar de rol van Roodkapje in de musical Klaas Vlaak van Efteling Theaterproducties. De 15-jarige Floortje is over naar de derde klas van het Herman Jordan Lyceum en maakt dit jaar haar musicaldebuut.

Ze zijn hun hele leven al musicalliefhebbers geweest. Lieke: ,,Toen we heel klein waren, werd dit virus al op ons overgebracht na een bezoek aan nijntje de Musical." En juist daarom vinden de twee het ook zo jammer dat ze volgens de wet jaarlijks maar 24 keer mogen optreden omdat ze nog geen zestien jaar oud zijn. ,,We snappen heel goed dat er regels zijn om kinderen te beschermen, maar het is heel jammer dat een kind zo weinig mag optreden. Het is het leukste wat er is."

Pestkop
Dat ze voor deze droom hun vakantie naar de zon moeten opgeven, maakt ze niks uit. ,,Ik zou het spelen van Louisa niet willen verruilen voor een weekje strand in Italië of Spanje. Louisa is op zich wel een pestkop, maar ze wil het ook erg leuk hebben met haar broertjes en zusjes. Die tegenstrijdigheid maakt het leuk om haar te spelen", aldus Floortje.

,,En we gaan dit jaar een weekje naar Noord-Holland op vakantie, ook leuk", zegt Lieke. ,,Kunnen we vanuit daar meteen door naar Carré."

Bijna de hele maand augustus is de Sound of Music te zien in Theater Carré in Amsterdam.

Volg AD Utrechts Nieuwsblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht