Sayidina Ibrahim moskee aan het Attleeplantsoen in Kanaleneiland.
Volledig scherm
Sayidina Ibrahim moskee aan het Attleeplantsoen in Kanaleneiland. © Google Streetview

Tweede afwijzing: Pegida mag ook geen varken grillen bij andere moskee

Anti-islambeweging Pegida krijgt geen toestemming van de gemeente Utrecht om maandag te demonstreren bij de Sayidina Ibrahim Moskee in Kanaleneiland. Een eerdere aanvraag om te demonstreren bij de Ulu-moskee in Lombok werd ook geweigerd.

Vanaf maandag wil Pegida in meerdere steden speenvarkens op de barbecue leggen, ‘waar iedereen die zijn plastic bordje en bestek meeneemt van kan mee-eten’. Nadat de vergunningsaanvraag voor de oorspronkelijke locatie bij de Ulu-Moskee werd afgewezen, diende de beweging een nieuwe aanvraag in voor een demonstratie bij de Sayidina Ibrahim moskee aan het Attleeplantsoen.

Jennifer Felix, woordvoerder van de gemeente Utrecht, zegt dat burgemeester Jan van Zanen de actie ook bij deze locatie ‘onverantwoord vindt met het oog op mogelijk gevaar voor de openbare orde’.

Spoedeisend beroep

Edwin Wagensveld van Pegida neemt geen genoegen met het besluit en vraagt een spoedeisend beroep aan bij de rechter. Hij hoopt maandagochtend te horen of de demonstratie alsnog doorgang krijgt.

Quote

De locatie bij de moskee in Kanalenei­land is enorm geschikt voor een demonstra­tie

Edwin Wagensveld, Pegida

„De rechter oordeelt niet op sentiment, maar op feiten. En feit is dat de locatie bij de moskee in Kanaleneiland enorm geschikt is voor een demonstratie. Daar ligt een groot plein, en de snelweg ligt aan de achterkant, zodat de politie mogelijk snel kan uitrukken”, zegt Wagensveld.

De woordvoerder wacht het oordeel van de rechter af, maar Pegida onderneemt maandag hoe dan ook een demonstratie in Utrecht. „Daar hebben we onze manieren voor. We kunnen ook barbecueën in een willekeurig park met maximaal vijftig man. Of een individueel protest. Daar hoef je geen vergunning voor aan te vragen”, verklaart Wagensveld.

Tegengeluid

De landelijke kerkcommunity Popupkerk organiseert volgende week een tegenreactie op de demonstaties van Pegida. „Voor iedere demonstrant die voor de deur staat, voor elk stukje varkensvlees dat het vuur op gaat en voor elk kwartier dat de barbecue aanstaat, kunnen mensen een sponsorbedrag toekennen”, legt woordvoerder Matthias Voor De Poorte uit. De opbrengst wordt gedoneerd aan moskeeën.

Via de website ramadansponsortour.nl kunnen mensen per stad een donatie geven. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht