Overvecht moet van het gas af, maar kan niet worden gedwongen.
Volledig scherm
Overvecht moet van het gas af, maar kan niet worden gedwongen. © Rijnhout Media

Tweede Kamer bepaalt: Utrecht kan gasklevers niet dwingen elektrisch te koken

Bewoners van de Utrechtse wijk Overvecht kunnen toch niet worden gedwongen van het gas af te gaan. Dat heeft een nipte meerderheid van de Tweede Kamer onlangs bepaald.

De gemeente Utrecht wil dat ongeveer 8000 woningen in Overvecht-Noord in 2030 aardgasvrij zijn. Een eerste stap is dat 4400 huishoudens die alleen nog voor koken afhankelijk zijn van gas, hun aansluiting opgeven en overstappen op elektrisch koken.

Om te voorkomen dat netbeheerder Stedin voor bewoners die weigeren van het gas af te gaan een nieuwe kookgasleiding moet aanleggen, wilde de gemeente deze groep desnoods dwingen mee te werken. De Tweede Kamer maakt dat nu onmogelijk. Met 76 stemmen voor en 74 tegen is deze mogelijkheid vorige week geschrapt.

Jammer

Quote

Wij vinden het jammer dat we niet de middelen krijgen om onze verantwoor­de­lijk­heid te nemen tegenover alle bewoners die wél de overstap maken

Lot van Hooijdonk

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) betreurt het besluit van de Tweede Kamer. In een brief aan de gemeenteraad stelt ze dat vervanging van de 6,3 kilometer kookgasleiding in Overvecht 1,5 miljoen euro kost. ,,Wij vinden het jammer dat we niet de middelen krijgen om onze verantwoordelijkheid te nemen tegenover alle bewoners die wél de overstap maken.’’  

Het aardgasvrij maken van Overvecht-Noord gaat wel gewoon door, benadrukt Van Hooijdonk. ,,Iedere gasaansluiting minder door een overstap op elektrisch koken, is er één.’’ Uitgangspunt bij het overstappen van bewoners naar elektrisch koken is vrijwilligheid.

 Verleiden

Samen met Stedin en woningcorporaties, die het grootste deel van de woningen bezitten, komt de gemeente vóór de zomer met een aanbod dat bewoners moet verleiden over te gaan op elektrisch koken. Bewoners mogen er financieel niet op achteruitgaan als ze van het gas afgaan, zo stelde de gemeente eerder. ,,Dat uitgangspunt blijft onverminderd overeind’’, aldus wethouder Van Hooijdonk.

In Overvecht-Noord zijn niet alle bewoners gerust op het aanbod van de gemeente. Zij vrezen hogere kosten. de gemeente houdt er daarom rekening mee dat niet iedereen in de wijk overstapt op elektrisch koken. Deze gasklevers had Utrecht met de Crisis- en herstelwet in de hand willen dwingen. De Tweede Kamer ziet dat niet zitten. Een meerderheid van de Kamer steunde een motie van VVD en 50Plus  waarin werd gesteld ‘dat het onwenselijk is dat Nederlandse bewoners op zo’n manier worden behandeld’. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht