Volledig scherm
De marinierskazerne in Doorn. © ANP

'Tweede Kamer zal volgend jaar over verhuizing mariniers beslissen'

UpdateDe Tweede Kamer zal volgend jaar beslissen over de verhuizing van de mariniers van Doorn naar Vlissingen. Het vertrek van de mariniers uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug is erg onzeker geworden.

In een brief aan de Tweede Kamer uit staatssecretaris Barbara Visser ook haar twijfels over de verhuizing en schrijft ze zich grote zorgen te maken over de grote uitstroom van mariniers. Die willen niet verhuizen vanwege hun sociale omgeving en het werk van partners. Daarnaast vinden militairen de reistijd naar Vlissingen te ver. Ze kiezen nu regelmatig voor een baan buiten het korps. Die banen worden vaak ook beter betaald.

Vertrekpercentages

Voor het korps mariniers liggen de uitstroomcijfers tot 26 augustus van dit jaar nu al hoger dan over heel 2017 bezien. Bij het korps mariniers is een verhoging van 37 procent te zien ten opzichte van 2017. Wat betreft leeftijd liggen de hoogste vertrekpercentages bij leden van het korps mariniers tussen de 25 en 35 jaar.

Door een tekort aan personeel zijn deze maand de activiteiten van een zogenaamd Raiding Squadron van het korps mariniers voorlopig stilgelegd. Zo'n gevechtseenheid bestaat uit 108 personen. Deze mariniers kunnen zelfstandig en gedurende langere tijd opereren en zijn goed bewapend.

Ook de grond voor de nieuwe kazerne is zwaar vervuld, maar dat is voor de staatssecretaris geen reden om de verhuizing naar Zeeland van de agenda te halen. ,,Ik kan mij voorstellen dat de externe berichtgeving over de verontreinigde grond voor zorgen bij het personeel hebben gezorgd. Laat duidelijk zijn dat voor alle huisvesting van Defensie een gezond werk- en leefklimaat de norm is.''

Teleurgesteld

Arjen Rozendal van de militaire vakbond AFMP maakt gehakt van de brief. Hij noemt de antwoorden van de staatssecretaris erg teleurstellend. ,,De staatssecretaris heeft de vragen van de afgelopen maanden bewaard en nu in één brief beantwoord. Ze komt niet met maatregelen om bijvoorbeeld de uitstroom te beperken. Ze zegt het te monitoren. Dat had ze voor de zomer ook kunnen doen. Ik vind het een heel schamele brief.''

De vakbondsman vermoedt dat de minister en de staatssecretaris voorlopig voor de verhuizing blijven, maar de definitieve keuze aan de Tweede Kamer laten. ,,In juni, juli volgend jaar breekt een nieuwe fase in dit proces aan. De Tweede Kamer zal dan beslissen over de verhuizing.''

Eerder liet ook al Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP weten dat de Kamer het laatste woord heeft over de verhuizing. ,,Dit komt terug op de politieke agenda'', zei hij twee weken geleden. 

De vakbond voor militair- en burgerpersoneel van Defensie VBM noemt de beslissing om de sanering van de grond (en daarmee het startmoment voor de bouw) voorlopig uit te stellen verstandig. De staatssecretaris doet er goed aan eerst het overleg met het advies van het college geschillencommissie medezeggenschapsraad van Defensie af te wachten en de uitkomst serieus te nemen, meent de VBM.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht