Volledig scherm
Utrecht Urban Trail ging vorig jaar onder meer door de Domkerk. © Hoogveld Bart

Tweede Urban Trail Utrecht: van TivoliVredenburg, Staffhorst tot in De LiK

Een hardloopevenement, maar dan compleet ontdaan van enig wedstrijdelement. Dat is Urban Trail, dat zondag voor de twee keer gelopen wordt in hartje Utrechtse binnenstad.

Bij deze loop geen tijdsregistratie. Plezier en het ontdekken van de stad, dáár gaat het om in de Urban Trails die door het hele land worden gehouden. In plaats van hardlopen in de buitenlucht, duiken de deelnemers juist tal van gebouwen in om een bijzondere rondleiding door Utrecht te krijgen.

 Op die manier hebben de renners een sportieve, maar ook leerzame ochtend, zegt Projectmanager Sigrid van der Toorn. „En nog belangrijker; een gezellige ochtend met vrienden. Deelnemers komen, in hun eigen tempo, langs 19 locaties, zoals TivoliVredenburg, de voormalig gevangenis De LiK bij Wolvenplein en bioscoop Rembrandt. We willen de editie van vorig jaar, waar we met een goed gevoel op terugkijken, overtreffen.”

Hoogteverschillen

Dat hoopt de organisatie met een paar aanpassingen ten opzichte van vorig jaar te doen. ,,Een belangrijk verschil is dat nu naast de tien-kilometerafstand, ook de mogelijkheid bestaat om een route van vijf kilometer te lopen", zegt Van der Toorn. ,,Zo willen we de inschrijving nog laagdrempeliger maken, iedereen vanaf 12 jaar oud moet kunnen meedoen. Daarnaast is veiligheid uiteraard belangrijk. In sommige locaties heb je te maken met hoogteverschillen, dus we moeten zorgen dat dat helemaal in orde is.’’

Een favoriete locatie heeft Van der Toorn niet. ,,Ze hebben allemaal wat. Dwars door de Bijenkorf rennen is bijzonder, en dat geldt natuurlijk ook voor een oude gevangenis. Waar we zeker naar uitkijken, is het moment dat de deelnemers door Stadsbrasserie De Utrechter komen. Daar is deze zondag een pop-upstore van Staffhorst, de bekende Utrechtse platenzaak, die jarenlang in het pand gevestigd zat. Nu keert het voor een dag terug op het oude nest."

Om opstoppingen te voorkomen, vertrekken de renners zondag in vijf verschillende golven. De organisatie verwacht tussen ongeveer drieduizend deelnemers.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht