Volledig scherm
De Fuik in Houten, waar de 20-jarige Leerdammer de buurman van zijn vader neerstak. © Google Streetview

Twintig maanden jeugddetentie voor steekpartij in Houten

De 20-jarige Joël K. uit Leerdam is door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot 20 maanden jeugddetentie voor een poging de buurman van zijn vader te vermoorden. 

De buurman werd op 10 juni op De Fuik in Houten in zijn borst gestoken met een keukenmes. Van de twintig maanden zijn er zes voorwaardelijk.

Aan de steekpartij was een ruzie tussen de vader van K. en de buurman vooraf gegaan. K. werd daar zó boos over, dat hij met de trein naar Houten reisde, bij de buurman aanbelde en meteen toestak toen deze de deur opende.

Jeugdstrafrecht

De rechtbank oordeelde dat er sprake was van voorbedachten rade en vindt daarom een poging tot moord bewezen. De officier van justitie had vier jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank heeft bij de veroordeling het jeugdstrafrecht toegepast en is daarmee afgeweken van de eis van de officier van justitie. Een deel van de deskundigen die K. heeft onderzocht, adviseerde het jeugdstrafrecht toe te passen vanwege de problematiek van de man en de mogelijkheden deze te behandelen. De man lijdt aan een depressieve stoornis en heeft een alcoholprobleem.

De rechtbank stelt dat ze het advies van de psychiater zwaar heeft laten meewegen in de veroordeling. Er is volgens de psychiater sprake van een gestagneerde persoonlijke ontwikkeling. Om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken moet de man worden behandeld met een pedagogische aanpak. K. moet zich verplicht laten behandelen en heeft een contactverbod met het slachtoffer gekregen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht