Volledig scherm
Roy Luca © AD

U26GEMEENTEN nieuwkomer op provinciaal stembiljet Utrecht

UpdateU26GEMEENTEN  neemt op 20 maart als provinciale politieke partij deel aan de provinciale statenverkiezingen in Utrecht. Voorzitter is de voormalig Zeister oud-wethouder namens Seyst.nu Roy Luca.

De deelname aan de verkiezingen is nog niet definitief. De formele aanmeldtermijn sluit op 4 februari. Dan moet ook de kandidatenlijst ingeleverd worden. Zaterdag beslissen de leden over de kandidatenlijst en het programma. Beiden zullen volgens Luca een mengsel zijn vanuit zoveel mogelijk gemeenten in de provincie Utrecht. Hij wil daar niet op vooruit lopen. ,,ik hoop op een mooie mix van ervaren bestuurders en nieuwkomers‘’.

Aardig potentieel

De gedachte is dat de verzamelde aanhang van de lokale partijen de nieuwkomer met gemak aan zetels in provinciale staten kan helpen.  Luca: ,,De lokale partijen waren vorig jaar goed voor 30 tot 38 procent van de stemmen, dus dat is een aardig potentieel. We verwachten zeker een rol van betekenis te kunnen gaan spelen‘’.

Afgelopen najaar zijn alle lokale partijen in de 26 gemeenten van de provincie Utrecht benaderd voor deelname aan U26GEMEENTEN. Dat leidde niet overal tot succes. Gerard Zandbergen van ITH bedankte  voor de eer. ,,Wat moeten wij nou vinden van Bunschoten?  In Nieuwegein zagen Ieders Belang en Lokale Vernieuwing  het initiatief om uiteenlopende redenen niet zitten. In De Bilt daarentegen is er bij Beter De Bilt wel enthousiasme. Voormalig wethouder Ebbe Rost van Tonningen van Beter De Bilt behoort tot de initiatiefnemers en is bereid op de kandidatenlijst te staan.

Quote

Uit elke gemeente een kandidaat zou ideaal zijn.

Roy Luca, Voorzitter U26GEMEENTEN

Ideaal

Niet alle gemeenten zijn vanuit een lokale partij vertegenwoordigd. Partijen die een link hebben met een landelijke partij zoals De liberalen in Bunnik, waarin VVD en D66 samenwerken, waren niet welkom. Dat neemt niet weg dat er wellicht toch een Bunnikse kandidaat op de lijst komt, zegt Luca. Hij zegt geen inzicht te hebben in de kandidaten die zich hebben aangemeld, maar hoopt op een afgewogen lijst met ervaren bestuurders, nieuwkomers en een variëteit aan deskundigheden. ,,Uit elke gemeente een kandidaat zou ideaal zijn". 

Voor het programma hebben de betrokken lokale partijen allemaal punten mogen aandragen waaruit standpunten op bijvoorbeeld het gebied van duurzaamheid en mobiliteit geformuleerd worden. Ook dat wordt begin volgende week bekendgemaakt. 

Behalve de zittende politieke partijen en U26GEMEENTEN hebben ook DENK en Forum voor Democratie laten weten mee te dingen naar zetels in provinciale staten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht