Volledig scherm
Wijk bij Duurstede Bosscherwaarden ,achter de bomenrand het stuk grond waar niets opstaat moet het begin zijn van de afgraving.Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Uit angst voor schadeclaims neemt Wijkse raad nog geen besluit over Bosscherwaarden

Uit angst voor een schadeclaim van het bedrijf dat De Bosscherwaarden langs de Nederrijn wil ontzanden en vervolgens vol storten met slib, wacht de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede nog twee maanden met een besluit.

Vrijdagavond kwamen de fractievoorzitters voor spoedoverleg bijeen in het gemeentehuis. Besloten werd eerst de juridische consequenties nader te onderzoeken voordat het grootschalige project van ontzanding en slibstort wordt afgeschoten. 

Een aantal fractievoorzitters is bang dat de gemeente met een ferme uitspraak een schadeclaim aan de broek krijgt van de gebroeders Van Waning. Die zijn al jaren bezig met de voorbereidingen voor ontzanding en slibstort van het gebied rond de voormalige steenfabriek De Bosscherwaarden. Een project waartegen ongeveer tweehonderd buurtbewoners fel strijd voeren.

Steun

Op tafel lag een motie van PCG, CDA en SP om het vertrouwen in een goede afloop van het project van Van Waning op te zeggen. Die motie kon met steun van WijkNu op een meerderheid rekenen. Daarmee zou de gemeenteraad in feite de stekker uit het project trekken, ook al is het bedrijf van Van Waning de enige die dat formeel kan doen.

Voor de indieners van de motie was het even slikken om met het uitstel tot 10 december akkoord te gaan. Of zoals Frans van de Tol (SP) zegt: ,,Als gemeentebestuur mogen we toch wel zeggen wat we willen. Zo niet, dan worden we gegijzeld door het kapitaal van grote bedrijven. Daar houd ik niet van. Zeker is dat onze motie in december wordt ingediend. Desnoods doen we het als Socialistische Partij alleen.''

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht