Johan van Houten gooit symbolisch zijn computerapparatuur in de kliko. Hij gaat een jaar offline.
Volledig scherm
Johan van Houten gooit symbolisch zijn computerapparatuur in de kliko. Hij gaat een jaar offline. © Jeroen Jumelet

Uit nieuwsgierigheid gaat Utrechter een jaar offline

De rollen postzegels en stapels enveloppen zijn al ingeslagen. Een jaar lang zonder mobiel en internet: Johan van Houten (32) uit Utrecht gaat het vanaf vandaag doen. ,,Ik ben alleen nog maar per post of via de vaste lijn bereikbaar."

Hij doet het uit nieuwsgierigheid. Van Houten vraagt zich dagelijks af of een leven zonder internet in 2015 nog wel haalbaar is. Hij checkt nu nog eerst zijn smartphone en dán pas staat hij op. ,,Ook wil ik rust vinden door offline te gaan. Ik word teveel afgeleid door internet. Wil ik snel iets opzoeken, ben ik uiteindelijk een half uur kwijt aan Whatsapp en Facebook. Zonde!"

Binnen een paar weken denkt Van Houten aan zijn offline leven gewend te zijn. Toch vergt het uiteindelijk veel voorbereidingen die hij niet had verwacht. ,,De laatste dagen ben ik druk bezig geweest om iedereen te laten weten dat ik er vanaf vandaag niet meer ben." Van Houten lacht en corrigeert zichzelf: ,,Achja, niet meer online ben."

Eten bespreken
Van Houten appt vaak zijn huisgenoot wat de pot 's avonds schaft. ,,We zullen betere afspraken moeten maken. Als ik 's ochtends de deur uit ga moeten we al besproken hebben wat we eten en wie de boodschappen doet."

Zijn huisgenoot wordt ook meegezogen in Van Houten's offline project: ,,Hij moet het internetabonnement nu alleen betalen, maar hij krijgt er ook wat voor terug. Door de zeeën van tijd die ik krijg, kan ik de kapotte bel eens maken waar ik jaren 'geen tijd' voor had."

Klanten verliezen
Als loopbaancoach heeft hij een eigen praktijk. Zijn website, Facebook- en Twitteraccount worden een jaar lang niet geüpdatet. ,,Hier kan ik klanten door verliezen of mislopen. Toch ben ik zo uitdagend ingesteld dat ik dit project wil doen. Ooit hoop ik hierover een documentaire te maken."

Voordat de stekker eruit ging, heeft hij optimaal gebruik gemaakt van de wondere wereld die internet heet. ,,Facebook stond de laatste dagen non-stop aan en ik heb veel schietspelletjes online gespeeld. Ook heb ik nog snel mijn zomervakantie naar Bonaire geboekt. Ik ben benieuwd hoe dat straks gaat met inchecken enzo. Ik laat me verrassen door de offline toekomst."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht