Nick Venema in duel met Joeri Schroijen.
Volledig scherm
Nick Venema in duel met Joeri Schroijen. © BSR Agency

Uitblinkende Venema verliest met Jong FC Utrecht bij MVV

Keuken Kampioen DivisieOndanks zijn glansrol kon ook Nick Venema de zevende nederlaag op een rij van Jong FC Utrecht niet voorkomen. De beloftenploeg, hekkensluiter in de eerste divisie, verloor met 4-2 op bezoek bij middenmoter MVV.

Nick Venema is niet van zijn stuk te brengen. Trainer Dick Advocaat riep vorige week meedogenloos in de pers dat de 19-jarige Austerlitzer niet klaar is voor een basisplaats in het eerste elftal, ondanks diens viertal treffers in de eredivisie. En dus meldde Venema zich op een vrijdagavond in Maastricht bij de beloften, voor een nieuw potje in de kelder van het profvoetbal.

Ook in Zuid-Limburg onderstreepte Venema zijn status van ijskonijn, want nimmer maakte hij een terneergeslagen indruk. Sterker nog: de spits, clubtopscorer van Jong FC Utrecht met twaalf treffers, excelleerde met een fenomenaal doelpunt en dito assist als rechtsbuiten, een plek die scheidend trainer Robin Pronk hem had toebedeeld om de Duitser Jonas Arweiler in de punt van de aanval te kunnen handhaven.

Achterstand

Venema of niet, Jong FC Utrecht keek al na twaalf minuten spelen tegen een achterstand aan. Junior van der Velden liet zich in een sprintduel aftroeven door MVV-spits Anthony van den Hurk, die doelman Maarten Paes testte. De rebound bij de tweede paal kwam voor de voeten van Koen Kostons: 1-0.

Een nieuwe afstraffing dreigde voor de ploeg van trainer Pronk, MVV kopte via verdediger Dimitri Lavalée uit een hoekschop op de lat, maar na een klein half uur kwam Jong FC Utrecht terecht op gelijke hoogte. En opnieuw gaf Venema zijn visitekaartje af.

Venema-turbo

Na een afgeslagen hoekschop van MVV belandde de bal voor de voeten van de 19-jarige aanvaller. De verdedigers van de thuisploeg moeten de benzinelucht hebben geroken toen Venema halverwege zijn eigen helft de turbo aanzette. Tijdens zijn demarrage over zeker zestig meter liet hij vier verdedigers zijn hielen zien, om daarna de vrijstaande Jonas Arweiler met een puike breedtebal te bedienen. De Duitser schoof koeltjes raak: 1-1.

Arweiler verzuimde voor de thee de 1-2 te maken en Jong FC Utrecht kreeg daar na rust de rekening voor gepresenteerd. De uitblinkende rechtsbuiten Jordy Croux zocht naar zijn linker en krulde fabelachtig raak in de kruising, buiten het bereik van doelman Paes: 2-1.

Beslissing

De hernieuwde voorsprong was het startsein voor MVV om het gaspedaal dieper in te trappen. En niet zonder succes, want na ruim een uur viel de ogenschijnlijke beslissing. Bij de tweede paal kopte Luc Mares een hoekschop van Croux binnen: 3-1.

Venema blies een kwartier voor tijd de wedstrijd nieuw leven in. En hoe. Hij kapte, draaide, dribbelde langs twee tegenstanders en haalde verwoestend uit met zijn linker in de korte hoek: 3-2. Niet veel later werd het toch 4-2, door wederom Van den Hurk.

Jong FC Utrecht blijft door de 4-2 nederlaag laatste in de eerste divisie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht