Richard den Hartog voor zijn Café ‘t College in de Mariastraat.
Volledig scherm
Richard den Hartog voor zijn Café ‘t College in de Mariastraat. © Foto Ruud Voest

Uitbreiding Utrechts café ’t College afgewezen

Café 't College op de Utrechtse Mariastraat mag niet uitbreiden naar de bovenverdieping. Dat heeft de bestuursrechter vandaag bepaald.

Richard den Hartog, eigenaar van ’t College, was naar de rechter gestapt omdat de gemeente Utrecht hem ervan weerhield zijn zaak uit te breiden naar de bovenverdieping. Volgens de gemeente mag er alleen uitgebreid worden als er geen mensen naast wonen. 

Aan de ene kant van ’t College wonen al jaren geen mensen meer, maar aan de andere kant wel, namelijk boven café Boslust. Omdat er een steegje tussen Boslust en ’t College zit, vond Den Hartog dat ’t College wel degelijk zijn restaurantgedeelte zou mogen uitbreiden naar boven. De gemeente was tegen, waarop Den Hartog beweerde dat er door de gemeente met twee maten gemeten werd; andere panden met een horecafunctie mochten wel uitbreiden en zij niet.

Den Hartog hoopte zijn gelijk te halen bij de rechter, maar dat is niet gelukt. De rechter oordeelde dat er andere regels gelden voor de gevallen die ‘t College aanhaalde. In die gevallen was de ligging van het pand uitzonderlijk of het moment van uitbreiding was te oud om mee te nemen in de uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht