De familie Andropov.
Volledig scherm
De familie Andropov.

Uitgezette Maksim en Denis terug op school in Culemborg

De Oekraïense broertjes Maksim en Denis Andropov zijn teruggekeerd naar hun school in Culemborg. Ze werden eerder uitgezet met hun hele gezin, maar volgen weer lessen in Nederland. Dat bevestigt Marjon Smits, directrice van basisschool Blink.

Dat is de school waar Denis zijn lessen altijd volgde. Broer Maksim zit op Lek & Linge. Smits: ,,Het klopt inderdaad dat ze weer teruggekeerd zijn. Gisteren zijn ze namelijk gebracht. We willen de kinderen alleen zoveel mogelijk uit de media houden, want ze hebben nu echt even rust nodig.”

Maksim en Denis woonden vanaf begin juni in Oekraïne, maar besloten toch terug te gaan naar Nederland. Dat mogen ze ook, want inwoners van Oekraïne mogen maximaal 3 maanden in Nederland blijven. De twee hebben geen inreisverbod.

Een week geleden werden de twee broertjes nog wel tegengehouden op het vliegveld in Kiev, omdat ze niet zouden mogen vliegen. Mogelijk waren de Nederlandse instanties bang dat de kinderen hier zouden onderduiken. 

Al onderweg

Vader Viktor Andropov zei eerder al dat hij zijn twee zoons desnoods met de auto of trein naar Nederland zou brengen wanneer de autoriteiten hier niet zouden meewerken. Op het moment dat hij dat zei, waren zijn zoons vermoedelijk al onderweg naar Nederland. Viktor en zijn vrouw Olga blijven in Oekraïne om voor hun jongste dochter Arina te zorgen. Zij hebben sowieso een inreisverbod voor Nederland.

Rechtszitting

De kinderen zitten inmiddels alweer op school. Wat er gebeurt als ze langer dan drie maanden blijven, is nog niet helemaal duidelijk. Op 26 oktober volgt er een rechtszitting, waarin het lot van de familie Andropov wordt besproken. 

De ouders van de kinderen zijn op dit moment niet bereikbaar voor een reactie.

Vlak voor de kinderen in juli werden uitgezet, protesteerden hun klasgenoten. Bekijk hier de beelden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht