Uithof of Utrecht Science Park? Dit vinden de bewoners ervan

Video + pollHet wijzigen van de Utrechtse wijk De Uithof in het Utrecht Science Park (USP) werkt de tweedeling in de maatschappij in de hand, volgens de Utrechtse geograaf Josse de Voogd. Bewoners op De Uithof/USP maakt het niet zoveel uit.

Hij reageert daarmee op de mogelijke naamswijziging van De Uithof in Utrecht Science park. De gemeenteraad buigt zich vanmiddag over de kwestie. De Voogd noemt het ‘onverstandig’ de naam te wijzigen. ,,Het voortdurende oprukken van het Engels leidt tot een tweedeling in de maatschappij. Aan de ene kant wordt verwacht dat de onderlaag fatsoenlijk Nederlands leert spreken. Terwijl een kleine bovenlaag Engelse termen als een statussymbool gaat gebruiken. Dat is niet te rijmen met elkaar.” 

Voorstanders van de wijziging zeggen dat de nieuwe naam de bekendheid en de internationale uitstraling van het gebied vergroot. ,,Waarom moet een universiteit of ziekenhuis zich internationaal willen profileren?” vraagt De Voogd zich af. ,,Het is toch niet voor te stellen dat we straks zeggen: ‘Ik ga naar het Utrecht Science Park om mijn zieke opa te bezoeken’? Het is puur een speeltje van bestuurders. De gewone Utrechter heeft hier niets aan.”

Poll

Voor eens en voor altijd...

  • De Uithof (88%)
  • Utrecht Science Park (12%)
1062 stemmen

Luchthaven
De Voogd ziet de naamswijziging als een exponent van de globalisering. ,,Dat gaat ten koste van de eigen identiteit. Alle scienceparken in de wereld lijken op elkaar. Of je nu studeert in Utrecht of ergens in Spanje, het lijken net allemaal op grote anonieme luchthavens. Als je je wilt profileren moet je juist niet mee gaan in deze trend.”

Ook de Utrechtse adviseur citymarteking Martin Boisen van het bureau For the love of Place betwijfelt of de naamswijziging verstandig is. ,,Er zijn in de wereld tal van scienceparken. De naam De Uithof is een unique selling point. Daar kun je je echt mee onderscheiden.” 

Risico

Hij vreest bovendien dat de nieuwe naam zich zelfs tégen het Utrecht Science Park kan keren. ,,Tot nu toe was deze naam voorbehouden aan een netwerkorganisatie, waar ook kennisinstituten op de Heuvelrug, zoals TNO en in de Gelderse Vallei zich bij konden aansluiten. Door het nu zo geografisch af te bakenen, gooi je de deuren voor deze ondernemingen dicht. Dat kan een risico betekenen.”

Toch is hij niet op voorhand tegen een naamswijziging. ,,Nu bestaan er twee namen naast elkaar. Dat kan verwarrend zijn. En het Utrecht Science Park straalt ook internationale ambitie uit. Daar hou ik wel van.”

Dit vinden de bewoners

De bewoners van het studentencomplex aan de Cambridgelaan op De Uithof reageren intussen vrij gelaten op de mogelijke naamswijziging. ,,Ik dacht eigenlijk dat het hier officieel al Science Park heette”, zegt student Julius Tijdink. Hij heeft geen moeite met de naam. ,,Het past bij de internationale uitstraling van de universiteit.”

De bewoners zeggen niet te zijn betrokken bij de naamswijziging van hun wijk. ,,Dat is eigenlijk wel bijzonder”, zegt student Ruud Vaanholt. ,,Ik zelf heb er geen problemen mee, maar ik kan me voorstellen dat er bewoners zijn die er graag hun stem over hadden laten horen.”

De studenten ‘peinzen’ er overigens niet over om in het dagelijks gebruik ook van naam te veranderen. ,,Met mijn vrienden heb ik het altijd over De Uithof”, zegt Julius. ,,En dat zal ook altijd zo blijven.”

Volledig scherm
De naam De Uithof wordt vandaag waarschijnlijk officieel veranderd in Utrecht Science Park © Moreno Le Loux

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht