Volledig scherm
Afgelopen zondag nog demonstreerden honderden mensen op de fiets tegen de verbreding van de A27. © Ruud Voest

Uitspraak Europees Hof; tegenstanders hopen dat bredere A27 Amelisweerd niet doorgaat

De Vrienden van Amelisweerd en andere organisaties putten hoop uit een uitspraak van het Europees Hof. Die zou er namelijk toe kunnen leiden dat de verbreding van snelweg A27 door Amelisweerd niet doorgaat. De groepen verzetten zich tegen dit project.

Het Hof in Luxemburg oordeelde vandaag dat Nederland te soepel omgaat met stikstofnormen bij vergunningverlening. De uitspraak heeft direct betrekking op vergunningaanvragen voor veehouders in Brabant en Gelderland, maar heeft volgens woordvoerder Jos Kloppenborg van de Vrienden van Amelisweerd en de Kerngroep Ring Utrecht ook gevolgen voor de verbreding  van de snelweg ten oosten van Utrecht.

,,Wij zijn blij met de uitspraak”, zegt Kloppenborg. ,,Het haalt het tracébesluit zoals het er nu ligt onderuit. Daarin wordt uitgegaan van een methodiek voor de berekening van stikstofuitstoot die in strijd is met de Europese habitatrichtlijn. Het is aan Rijkswaterstaat en de politiek om te bedenken hoe nu verder. Als ze met het huidige plan verder willen, lopen ze grote kans dat de Raad van State er een streep door zet.”

Duidelijkheid

Het Europees Hof deed vandaag juist uitspraak op verzoek van de Raad van State. Dit hoogste bestuurlijke rechtsorgaan wilde duidelijkheid over de uitleg van de habitatrichtlijn in enkele kwesties over uitbreiding van veehouderij, maar het principe kan veel verder strekken.

Volgens Kloppenborg is het nu tijd na te denken over een andere besteding van de 1,2 miljard euro die gemoeid is met de verbreding van de A27 en de aanpak van de Ring Utrecht. Dat project behelst een totale reconstructie van knooppunt Rijnsweerd, verbreding van de A27 in Amelisweerd met vijftien meter aan beide zijden en aanpassing van knooppunt Lunetten en de A12. De aanpak zou in 2020 moeten beginnen om  een einde te maken aan dagelijkse lange files. De wegverbreding gaat ten koste van duizenden bomen.

Het ministerie van infrastructuur laat weten de uitspraak nog te bestuderen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht